Griekenland vrij van zwerfhonden? Dat is een droom die groot is en veel inzet vraagt. Het begint bij een andere kijk op honden bij de Griekse bevolking. En vooral met het besef dat castreren en steriliseren het antwoord op het zwerfhondenprobleem is.
Dagelijks werken wij aan onze missie: ‘Het verbeteren van de schrijnende situatie van Griekse (zwerf)honden’. Maar hoe pak je het probleem nou bij de bron aan? En wat is een diervriendelijke oplossing die niet voor even is, maar voor altijd?
Een stadion met pups
Gedumpte pups zijn helaas geen uitzondering in Griekenland. Teefjes raken ongewenst zwanger waarop de baasjes vervolgens de pasgeboren hondjes ergens achterlaten. Iedere keer weer. Een actie waardoor het aantal zwerfhonden steeds meer toeneemt.
Tussen deze gedumpte hondjes zitten ook teefjes die vervolgens weer zwanger worden. Van al die reuen die ook ooit ongewenst waren, of een rondzwervende moeder hebben. Bepaalde tijden per jaar worden er zoveel puppy’s geboren en dus gedumpt, dat je er een stadion mee kan vullen.
Groei van een hondenpopulatie
Veel zwerfpups overleven het straatleven de eerste maanden niet. Redden ze het wel, dan worden ze vaak niet oud. De gemiddelde leeftijd van een Griekse zwerfhond is maar een paar jaar. Toch neemt de hoeveelheid zwerfhonden toe. Dit komt doordat een hondenpopulatie heel snel kan groeien. Kijk maar eens naar onderstaande afbeelding.
Neutraliseren is dé oplossing
Er zijn veel manieren te bedenken om van ongewenste puppy’s af te komen waardoor het aantal zwerfhonden niet toeneemt. Bijna allemaal zijn ze dieronvriendelijk. Toch kiezen Grieken vaak voor verdrinking, verstikking, verhongering en meer varianten op het domweg doden van deze onschuldige wezens. Bizar als je bedenkt dat er een eenvoudige oplossing is om het probleem te voorkomen: het steriliseren van teefjes en castreren van reutjes. Ook wel neutralisatie genoemd.
Skylos Strays maakt zich hard voor neutralisatie!
Met adoptie vangen we een gevolg van het zwerfhondenprobleem op en voorkomen we dat deze Griekse honden ook gaan rondzwerven. Maar het liefst zouden we willen dat er geen honden beschikbaar zijn voor adoptie, simpelweg omdat er geen ongewenste honden meer zijn. Daarom ondersteunen wij financieel projecten in Griekenland die het neutraliseren van honden – zwerfhonden en honden in eigendom – als doel hebben.
50/50 project
Een voorbeeld van een neutralisatieproject is het 50/50 project. Dit project richt zich op het neutraliseren van teefjes met een eigenaar. Van de sterilisaties binnen dit project betaalt de hondeneigenaar 50% van de kosten zelf. Door het baasje te laten meebetalen creëren we bewustzijn bij de Griekse bevolking. Een belangrijke voorwaarde voor een positieve verandering op de manier waarop ze naar honden kijken. Dat maakt dat dit een oplossing is die niet voor even is, maar voor altijd.
Trap, Neuter en Return
Andere projecten die wij ondersteunen, zijn bijvoorbeeld Trap, Neuter en Return (TNR) acties. Bij deze methode worden de honden gevangen, geneutraliseerd en vervolgens weer teruggeplaatst in hun leefgebied. Hierdoor voorkom je dat andere – en waarschijnlijk niet geneutraliseerde – honden dit territorium overnemen.
Omdat de teruggeplaatste honden geen puppy’s meer kunnen verwekken, stopt de populatie met groeien. Mits een groot deel van de honden geneutraliseerd wordt, zal op den duur het aantal zwerfhonden door deze diervriendelijke methode afnemen. Een toekomstbeeld waar iedereen naar uitkijkt!
Niet zonder jouw hulp
Om aan neutralisatieprojecten bij te kunnen dragen is geld nodig en daarvoor hebben we jouw hulp nodig! Door inkomsten uit adopties kunnen we al een beetje helpen, maar vooral donaties geven ons de kans nog meer projecten te financieren. Zo werken wij samen met jou aan onze missie, namelijk het verbeteren van de schrijnende situatie van Griekse (zwerf)honden.