Steun aan Griekse sterilisatie- en castratieprojecten!

Geweldig nieuws! We zijn trots dat we een grote stap hebben gezet om onze missie nog duidelijker tegemoet te gaan, namelijk door twee fantastische projecten te ondersteunen waarmee Griekse honden geneutraliseerd worden. Allemaal dankzij jullie steun!

Onze missie

Wij hebben een missie: het verbeteren van de schrijnende situatie van Griekse (zwerf)honden. Met iedere adoptie in Nederland zijn wij ontzettend blij, maar het verandert niks aan de situatie ter plekke, daar is een stop op de geboorte van ongewenste pups voor nodig. Het afgelopen jaar steunden we al indirect castraties en sterilisaties, terwijl er achter de schermen hard gewerkt werd aan een ambitieuzer doel: het 50/50 project!

Wat houdt het 50/50 project in?

Nena, onze geweldige rescuer in Athene, heeft samen met 2 Griekse dierenwelzijnsorganistaties een project opgezet waarmee eigenaren van gezelschaps- en werkhonden in het Megara gebied (nabij Athene) hun teefje kunnen laten steriliseren voor een speciaal tarief. Daarnaast betalen Skýlos Strays en de Engelse stichting Greek Animal Rescue (GAR) ook een bijdrage, wat ongeveer de helft bedraagt van het totale bedrag.

Waarom teefjes?

Het gros van de gedumpte pups komt van deze honden die ongewenst zwanger worden. De eigenaren dumpen de jonge hondjes en dat blijft niet bij dat nest, ook het volgende en het volgende zorgt voor een toename van zwerfhonden met een uitzichtloos bestaan. Door te focussen op deze groep eigenaren en hun honden hopen de rescuer en de organisaties dat de grootste aanwas van pups tegengegaan wordt.

Waarom de keuze voor 50/50?

Natuurlijk omdat er daarmee twee keer zoveel teefjes geholpen kunnen worden, maar ook omdat het toch iets vraagt van de eigenaren, waardoor bewustzijn wordt gecreëerd. Want daar ligt de oplossing voor de toekomst: een mentaliteitsverandering bij de Griekse bevolking.

Onze bijdrage

Voor dit jaar hebben we dankzij adopties en jullie donaties €2000,- bij kunnen dragen. Door afspraken met een dierenarts, kunnen voor een speciaal tarief hiermee zeker 40 sterilisaties uitgevoerd worden. GAR heeft hetzelfde bedrag toegezegd. In totaal kunnen er dus minstens 80 teefjes behoed worden voor ongewenste zwangerschappen, waarmee heel wat nesten gedumpte pups wordt voorkomen.

Hoe werkt het?

De Animal Welfare Association of Megara plaatst oproepen in de (sociale) media waarin ze aangeven dat teefjes voor een gereduceerd tarief gesteriliseerd kunnen worden. Hondeneigenaren kunnen zich op deze actie inschrijven en komen dan op een wachtlijst. Het komt er op neer dat de eigenaren voor teefjes tot 30 kilo zelf € 50,- bijdragen en voor teefjes boven 30 kilo betalen de eigenaren € 60,- voor het steriliseren. De rest wordt betaald door de organisatie (en dus onze stichting en GAR).

En er is nog meer goed nieuws!

Naast onze bijdrage aan het 50/50 project, zijn het dezelfde initiatiefnemers die zich focussen op het castreren van loslopende reutjes in Megara. De lokale overheid richt zich op het steriliseren van de rondzwervende teefjes, maar hitsige reuen leiden ook tot pups en gevechten op straat. Om verwondingen en voortplanting te voorkomen, zorgen de lokale dierenwelzijnsorganisaties ervoor dat ook reuen onder het mes gaan.

Hoe gaan wij helpen?

Voor dit project hebben zowel wij als GAR €1000,- beschikbaar gesteld. Dankzij samenwerking met een dierenarts kunnen daarmee in ieder geval 50 reuen gecastreerd worden. Aangezien de schatting van de hoeveelheid zwerfhonden in dit gebied in de duizenden loopt, is er nog een behoorlijke klus te klaren. Het lijkt misschien onbegonnen werk, maar als je je bedenkt voor hoeveel nakomelingen 1 reu kan zorgen, begrijp je dat iedere castratie van belang is.

De zwerfhonden van Megara

Megara is een buitenstedelijk gebied op slechts 45 km van Athene. Het beslaat een oppervlakte van 330.330 km2 en heeft ongeveer 32.000 inwoners. De schattingen van de hoeveelheid zwerfhonden lopen uiteen van enkele duizenden tot wel 50 duizend.

Er zijn twee dierenwelzijnsorganisaties in het gebied en een aantal vrijwilligers die moeite hebben om de populatie zwerfdieren onder controle te houden. Ondanks dat er een gemeentelijk programma is voor de sterilisatie van zwerfteven, is geconstateerd dat het aantal gedumpte pups niet is verminderd.

De meerderheid van de bevolking bestaat uit boeren, die vaak meer dan 4 werkhonden (herder- en waakhonden) hebben. Er wordt geschat dat 70% van de pups die worden gevonden, hiervan afkomstig zijn. Vanwege de ligging van het gebied komen daarnaast ook veel Atheners hun ongewenste honden dumpen.

In de hoop echt een verschil te gaan maken, richten de organisaties daarom hun aandacht op het steriliseren van teefjes met eigenaren, en het castreren van rondzwervende reuen. Om dit te kunnen doen, vragen ze financiële hulp van buitenlandse stichtingen, zoals Skýlos Strays.

Help mee en doneer!

Wij zijn blij dat we deze initiatieven kunnen steunen en hopen dat dit het begin is van nog veel meer mooie projecten waar wij aan kunnen bijdragen! Deel jij onze missie en wil je helpen? Dat kan!

Help mee en doneer!
Wij zijn blij dat we deze initiatieven kunnen steunen en hopen dat dit het begin is van nog veel meer mooie projecten waar wij aan kunnen bijdragen! Deel jij onze missie en wil je helpen? Dat kan!Vanwege technische beperkingen krijg je geen bedankscherm te zien, daarom nu alvast heel erg bedankt voor jouw donatie!

of…

Maak jouw donatie over naar NL08ABNA0848107500 t.n.v. Skýlos Strays. Dank je wel!