Vuurwerk: help je hond deze periode door!

Helaas, de vuurwerkverkoop is van start gegaan en daarmee ook het geknal op straat. Voor veel honden zijn de komende dagen de ergste dagen van het jaar. Om je door de dagen heen te helpen hebben we wat tips en suggesties op een rij gezet. Let wel, bij extreem angstgedrag is het altijd verstandig om een gedragstherapeut en/of een dierenarts te raadplegen.

Vuurwerk: help je hond deze periode door!

Lekker verstoppen in een dekentje kan het gevoel van veiligheid vergroten.

De dagen rondom Oud&Nieuw:

Doe 1x per dag een grote wandelronde zo vroeg mogelijk in de ochtend. De meeste vuurwerkafstekers zijn niet voor 10.00 uur ’s ochtends buiten.

Vermijden

Juist de plekken die we in de winter meestal voor onszelf hebben, zijn nu vaak de uitgelezen plaatsen voor jongeren om vuurwerk af te steken zonder betrapt te kunnen worden. Vermijd deze plekken en ook daar waarvan je weet dat er altijd vuurwerk wordt afgestoken.

Aanlijnen!

Houd de hond gedurende deze dagen aangelijnd. Het aantal weggelopen honden in deze periode is schrikbarend, dus voorkom dat. Honden die nog niet lang in Nederland zijn of heftig op geluiden reageren: dubbel aanlijnen aan halsband en anti-ontsnappingstuig!
- Mocht je in de buurt van een goed omheind hondenveld wonen, dan zou je daar je hond los kunnen laten.

Vluchtdrang door angst

Houd er rekening mee dat veel van deze velden dicht bij bewoond gebied liggen en een hond in paniek (ook al is het terrein omheind) niet gemakkelijk te vangen is, en door de vluchtdrang heel hoog kan springen.

Track&Trace

Mocht je een track-en-trace systeem hebben, gebruik die dan zeker deze week. Is jouw hond heel angstig: schaf er een aan!

Hulpmiddelen en supplementen

Om angstige honden door deze periode heen te helpen, zijn er ook diverse hulpmiddelen en supplementen op de markt. Laat je goed informeren en dan is het een kwestie van uitproberen wat voor jouw hond werkt. De meeste middelen hebben een opbouwperiode nodig, dus zijn niet bruikbaar op korte termijn.

Vuurwerk: help je hond deze periode door!

Binnen spelen

Beperk je tot kleinere rondes en ga bij hevige angst echt alleen naar buiten voor het doen van de behoeftes. Om te zorgen dat je hond toch zijn energie kwijt kan, kan je leuke spelletjes met hem binnen doen. Voordeel: als je viervoeter de spelletjes kent, kan je het ook als afleiding gebruiken op spannende momenten.

Voorbeelden van spelletjes:

Lekkere snoepjes verstoppen en daarna laten zoeken. Hiermee stimuleer je het natuurlijke snuffelgedrag dat ontspannend kan werken. Daarnaast vinden de meeste honden het ook echt leuk om te doen.

Wees creatief, misschien is dit wel het moment om hem eindelijk balletje balletje te leren of de snuffelmat weer uit de kast te trekken.

Ook de commando’s die je hond buiten kent, kan je prima binnenshuis als spel toepassen. Zitten, wachten, hier komen, volgen, liggen, maak ze enthousiast door voor elk commando dat ze goed doen meteen een snoepje te geven.

Als je brokken voert, strooi de brokken dan eens door de kamer in plaats van alles uit de bak te laten eten. Je kunt er ook voor kiezen de hond de brokken uit de hand te voeren, zodat het eten wat langer duurt, meer afleiding geeft en gelijktijdig ook iets doet voor jullie band.

Oudjaarsavond

Doe rond 20.00 uur een kleine ronde en de laatste ronde na circa 1.30 uur.

vertrouwd en niet alleen

Zorg dat iemand thuisblijft bij de hond, laat hem niet alleen! Laat de hond als hij angstig is voor vuurwerk het liefst thuis (of op een plek waar geen vuurwerk is). Je viervoeter meenemen op visite is alleen een goed idee als hij niet angstig is en je naar een voor jouw hond vertrouwde plek gaat waar jij zelf ook tijd en aandacht aan hem kunt besteden.

Verstopplek

Maak een plek waar je hond zich kan verstoppen, bijvoorbeeld door een kussen onder de eettafel te leggen en daar een kleed overheen te doen.
- Houd alle gordijnen dicht, veel licht aan in huis en zet muziek op of zet de tv aan. Probeer daarmee de geluiden en lichtflitsen van buiten zoveel mogelijk buiten te houden.

Kauwmateriaal

Haal iets lekkers in huis waar de hond een paar uur mee zoet kan zijn. Kies dat wat je niet vaak geeft en waarvan je weet dat je hond het wel erg lekker vindt. Geef hem dit vanaf 22.00 uur op Oudjaarsavond, of eerder als er al erg veel vuurwerk is.

Rust!

Blijf zelf relaxt! Je hond heeft het moeilijk dus heeft niets aan je als je zelf gaat stressen vanwege zijn stress. Jij weet dat het niet nodig is om bang te zijn, dus zorg dat je dat ook uit blijft stralen. Doe zelf tien minuten ademhalingsoefeningen naast je hond en je zal zien dat dit voor allebei wat rust kan brengen. Ben je onzeker of zelf bang, praat dan bij voorkeur niet. Honden herkennen dit direct in je stem.

Vuurwerk: help je hond deze periode door!

Aanraking

Aai je hond. De gedachte dat dit de angst versterkt is allang overboord gegooid. Als de angst er eenmaal is, kan het niet bemoedigd of ontmoedigd worden. Aanraking zorgt voor afleiding en aanmaak van geluks- en knuffelhormonen. Die zorgen er op hun beurt voor dat de hoeveelheid stresshormonen afneemt: bij hem én bij jou! Met andere woorden: ben er voor je hond, laat hem niet alleen. Zorg ervoor dat hij op je kan rekenen en zich veilig bij jou kan voelen.

Een heel mooie ‘aanrakingsmethode’ is de Tellington Ttouch. Nu misschien te laat om nog mee te beginnen, maar zeker een aanrader voor toekomstige stressmomenten.

Rustgevende muziek

Wat je ook zeker kan proberen is rustgevende muziek speciaal voor honden. Zoek op YouTube naar ‘Relaxing Music for Dogs to calm from Fireworks, loud noises’.

Rustgevende middelen

Zoals eerder gezegd zijn er diverse middelen verkrijgbaar die ingezet kunnen worden bij honden met vuurwerkangst. Met veel van deze middelen moet je al 1-2 maanden van te voren starten om deze rustig op te bouwen. Op deze korte termijn kunnen wij als noodoplossing de Pet Relax Olie aanraden. Onderaan vind je een uitgebreide beschrijving.

NIET DOEN!

Wat je vooral NIET moet geven is Vetranquil! Nog niet zo lang geleden werd dit middel regelmatig voorgeschreven door dierenartsen bij vuurwerkangst, maar dit werkt verlammend waardoor de hond nog angstiger wordt omdat het lichamelijk niet kan reageren op de angst. De hond zit opgesloten in zijn eigen paniek. Het gaat hier om het werkzame bestanddeel Apepromacine. Andere voorbeelden van middelen met deze werkzame stof zijn Calmivet en Sedalin.

We wensen alle huisdiereigenaren veel sterkte toe de komende dagen!
Beschrijving Pet Relax Olie – als last minute hulpmiddel

De Pet Relax Olie (de groene linde) is een natuurlijke ondersteuning voor honden, paarden en katten die angst, stress of onrust ervaren. Denk hierbij Jaan acute stress als vuurwerk, vervoer, bezoek aan de dierenarts, angstige geadopteerde honden etc.

De olie kan worden ingezet in de dagen voor en tijdens oud & nieuw. Het lawaai, licht en de geur van vuurwerk is voor veel huisdieren zeer stressvol en deze natuurzuiver olie kan in deze periode van het jaar je huisdier helpen kalmeren. Het beste is om twee weken voor de jaarwisseling te starten. Maar ook in acute situaties is de Pet Relax Olie goed inzetbaar.

De olie kan gebruikt worden in een diffuser of aromabrandertje (ongeveer 2 druppels gemengd met water) Maar de olie kan ook gebruikt worden door het geven van een massage, of druppel de olie (1 druppeltje is al voldoende) in de hondenmand of op het kussen van de hond.

Aandachtspuntje: Deze olie is niet geschikt voor dieren met epilepsie, schommelingen in bloeddruk, drachtige honden of honden die drachtig moeten worden. Neem dan eerst contact op met een dierenarts. De olie mag niet in direct contact komen met katten.