Valentina, lieve, dappere doorzetter …

Na een ziekbed met afwisselend hoop en teleurstelling, moest Valentina uiteindelijk opgeven. Rust zacht, meisje.

Valentina toen ze nog in Griekenland verbleef
Valentina … * 10/2017 – † 25/11/2020

Op 6 oktober begon voor Valentina een lange reis over de weg vanuit Griekenland naar Nederland, met als doel om in een gastgezin te wennen aan het Nederlandse leven vanwaar er het voor haar zó gegunde voor altijd plekje gezocht zou worden. We hadden een topgastgezin gevonden voor dit prachtige meisje, dat stond te popelen om haar te verwelkomen.

Omslag

3 dagen later zette Valentina haar eerste stapjes op Nederlandse grond. Het filmpje dat gedeeld werd met ons en de Griekse foster was ontroerend. Duidelijk nieuwsgierig, overal snuffelend en redelijk onbevangen verkende Valentina de tuin van haar nieuwe, tijdelijke thuis. We waren allemaal heel blij voor haar, eindelijk mocht ze van het echte leven gaan proeven! Maar een dag later hoorden we dat Valentina wat bloed bij haar urine had; een fikse blaasontsteking werd geconstateerd. Kort erna begon ze ook te braken en kreeg ze diarree. Zou het door de lange reis komen?

Medische molen

De dagen erna werd het niet beter en werd de dierenarts regelmatig bezocht. Het mocht niet baten, Valentina verloor haar eetlust en werd steeds zieker. Er volgde een opname in de kliniek, infuus, een batterij aan medicatie en een donatieoproep van ons … De kosten stegen schrikbarend snel. Onderzoeken, een echo, bloedtesten en een biopsie later kwam er duidelijkheid: Valentina leed aan PLE waardoor ze eiwitten verloor via haar darmen én had IBD, een ernstige, vaak chronische, maag -darmontsteking. Valentina was heel erg ziek …

Het leek goed te gaan

Met veel medicatie, speciaal voer en ontzettend veel liefde van het gastgezin werd geprobeerd om Valentina er bovenop te helpen. Wekenlang zagen we hele kleine verbeteringen, ze kreeg een betere eetlust, ontdekte de speeltjes, er kwam beweging in haar staart en ze kroop regelmatig op de bank om zich naast het gastgezin te nestelen en te laten verwennen met knuffels en kriebels.

Het viel wel op dat ze bleef afvallen, ondanks de toenemende eetlust, en de stijgende lijn van herstel steeg steeds minder snel. De zorgen om haar groeiden, de medicatie deed wel iets maar niet voldoende, waardoor er besloten werd dat er toch weer een ander medicijn bij gegeven moest worden …

Een lege plek

Nog voordat daarmee begonnen kon worden, besloot Valentina dat het genoeg was. Afgelopen woensdag (25 november 2020) kwam het gastgezin ’s ochtends beneden en zag een lege plek waar Valentina normaliter altijd lag. Na even zoeken, werd Valentina aangetroffen op een voor haar vreemde plaats. Het was meteen duidelijk dat het niet goed was en hoewel Valentina nog wel bij bewustzijn was, voelde ze al best koud aan. Ze was duidelijk bezig met sterven. Het gastgezin heeft een dekentje gepakt en is naast haar zitten, heeft haar geaaid en op haar gemak gesteld. Kort daarna, om ongeveer 10:30 uur, nam Valentina haar laatste teug adem op deze aardbol en gleed weg in de armen van het gezin dat haar met zoveel liefde omringde.

Valentina heeft zelf haar moment gekozen …

Verdriet en dankbaarheid

Wij zijn allemaal intens verdrietig door haar overlijden, we hadden haar nog veel meer jaren gegund, genietend van een fijn thuis en een eigen baasje. Maar we zijn ook dankbaar dat Valentina nog heeft kunnen ervaren hoe het is om in een huis te zijn, met liefdevolle mensen, zachte manden en geborgenheid.

Woorden kunnen niet uitdrukken hoe dankbaar wij Simone zijn, de inzet die zij toonde, de bereidheid om voor Valentina te zorgen “No matter what”, de liefde die zij heeft gegeven. Wij zijn allemaal diep onder de indruk!
Simone, dankjewel ❤️

Lieve, dappere Valentina is vandaag gecremeerd. Rust zacht meisje …

Valentina bij haar gastgezin