Onbezorgd uitlaten (3): aanlijnen met precisie

De juiste hondenriem is een belangrijk hulpmiddel bij het uitlaten. Niet alleen kan een hond zich bevrijden uit zijn tuigje of halsband, ook kan het baasje bij een plotselinge ruk de riem laten glippen. Wat is de perfecte lijn voor een fijne, onbezorgde wandeling met je viervoeter? En wat is ‘dubbel aanlijnen’?

Hoe maak je van de wandeling met jouw hond een onbezorgd, fijn moment? Deze blog is onderdeel van een miniserie waarin wij jou handvaten geven om dit te bereiken. Ook als jouw viervoeter angstig is! Deel 1 helpt je bij de keuze voor het juiste tuig, in deel 2 bespreken we het gevaar en nut van een halsband.
Extra veilig met dubbel aanlijnen

Vluchtgevaar is groot bij angstige honden én viervoeters die bij een onbekende baas in een onbekende omgeving terecht komen. Je kan hier meer over lezen in de serie ‘Een buitenlandse hond adopteren’ van gastbloggers Odette en Loeske.

Kies voor extra zekerheid door een goed passend anti-onstnappingstuig én een halsband – het liefst een halfcheck – te gebruiken, in combinatie met dubbel aanlijnen.

Veiligheidstuig (anti-ontsnappingstuig) voor een buitenlandse hond (2)
Dubbel aanlijnen met een veiligheidstuig en halfcheck
Wandelen met 2 riemen?

Bij dubbel aanlijnen wordt er een lange lijn aan de halsband vastgemaakt en nog een aan het tuigje. Eén van deze lijnen maak je om je middel vast of aan een speciale heupgordel, zodat je je handen vrij hebt voor de andere lijn.

Breekt een lijn plotseling, of laat je ‘m per ongeluk los? Dan zit de hond altijd nog vast aan de andere en wordt de plotseling wegvluchtende hond daardoor tegengehouden. Zo ben je goed voorbereid op elke situatie, ook die keer dat je aandacht net even verslapte op het moment dat een auto met knallende uitlaat voorbijreed …

Het is absoluut niet overdreven om extra veiligheidsmaatregelen te nemen bij het uitlaten. Bijna dagelijks raken er honden zoek doordat baasjes de situatie niet goed ingeschat hebben. De hond leek zo ontspannen, maar het emmertje was door alle nieuwe indrukken ongemerkt gevuld. In de eerste blog kon je zien hoe snel een hond kan ontsnappen. Neem daarom de waarschuwingen over ontsnappingsgevaar van de stichting altijd serieus!

Ook een hond die rustig mee wandelt kan gespannen zijn en schrikken bij plotselinge geluiden of situaties. Honden hebben zeker een aantal weken nodig om te wennen aan de nieuwe omgeving, laat die extra lijn dus niet te snel achterwege. 

De keuze is reuze

Op veel plekken kunnen honden niet (veilig) loslopen en veel honden uit het buitenland zijn (in het begin) bang voor de nieuwe omgeving. Welke riem is geschikt voor zo’n situatie, en welke juist niet?

Er zijn veel verschillende soorten hondenriemen te koop: korte of lange, dikke of dunne, retrieverlijnen of showlijnen, ga zo maar door. Niet elke soort is geschikt voor de normale, huis-tuin-en-keukenwandelingen en niet iedere lijn kan gebruikt worden voor elke hond. Een korte lijn is erg handig op de hondenschool, maar een ontspannende snuffelwandeling kun je er niet mee maken.

De perfecte lijn

Het gebruik van een normale lange lijn van ten minste 3 meter heeft veel voordelen. Omdat de hond meer vrijheid ervaart, wandelt hij rustiger. Hij heeft meer ruimte om op zijn eigen tempo te lopen en te snuffelen, wat ontspannend werkt.

Gebruik ook een lange lijn bij pups, maar let op dat de musketon hiervan niet te zwaar is. Je kan je voorstellen dat als de pup steeds een tik tegen zijn schouder krijgt bij het lopen, dat hij scheef kan gaan lopen om van dit vervelende gevoel af te komen. Iets dat je graag wilt voorkomen.

Tip:

Wil je de hond echt veel vrijheid geven, zonder aan veiligheid in te boeten? Koop dan een longeerlijn voor paarden. Aan deze 8 meter lange lijn heeft je hond een wereld aan vrijheid, terwijl jij zekerheid hebt dat hij niet kan wegrennen. Het beste neem je een riem van glad materiaal als parachuteband of biothane, waar geen zand, afgevallen bladeren of ander vuil aan blijft zitten.

Nadelen van de flexlijn

Gebruik nooit een flexi bij een onbekende of bange hond. Bij een plotselinge ruk aan de lijn kun je de riem laten glippen. Een rollijn (flexlijn) die automatisch in- en uitrolt, geeft de hond ruimte om vaart te maken bij het wegrennen. Als de lijn ‘op’ is, kan de ruk aan de lijn zo hard zijn dat het uit de hand schiet. De viervoeter kan hier (nog meer) van schrikken, omdat het handvat van de flexi met veel kabaal achter hem aan blijft stuiteren. Die ‘handige’ lijn is daarom echt ongeschikt voor gebruik bij onbekende en angstige viervoeters.

Een ander nadeel van een rollijn is dat er altijd spanning op staat. Ten eerste wordt het daardoor moeilijker om te leren niet aan de lijn te trekken, ten tweede brengt een strakke lijn onrust over. Daardoor kan het lastiger zijn voor de hond om te ontspannen bij ontmoetingen met (onbekende) mensen en andere honden.

Conclusie

Zoals je in deze serie hebt kunnen lezen is niet elk tuig, halsband of riem geschikt om te gebruiken om een buitenlandse hond mee uit te laten. Vooral als de hond bang is, is het belangrijk om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen.

Safety check voor een fijne wandeling met jouw adoptiehond:

  1. Goed passend anti-ontsnappingstuig
  2. Halfcheck
  3. Twee lange lijnen, waarvan 1 om de middel vastzit

Lijn je hond tenminste de eerste drie weken dubbel aan. Naarmate de hond meer gewend raakt aan de nieuwe omgeving, kun je beslissen om het dubbel aanlijnen achterwege te laten. Een veiligheidstuig blijft nog lange tijd van groot belang, eventueel in combinatie met een lange lijn voor extra vrijheid.

Note: met deze checklist ben je qua materiaal heel goed op weg, maar dit is natuurlijk niet voldoende. Van groot belang is dat je daarnaast een band opbouwt met de hond. Dit vergt geduld, discipline en veel oefenen.

Ben je 100% zeker dat je een goede band hebt opgebouwd en dat jouw hond ontsnappingsproof is? Dan kan je overstappen op een goed passend Y-tuig. Gebruik nooit alleen een halfcheck of klassieke halsband, bij trekken kunnen deze de hals beschadigen.