Onbezorgd uitlaten (2): het gevaar én nut van een halsband

Een halsband is geen veilige, comfortabele manier om met je hond te wandelen. Zeker niet als deze net uit het buitenland komt, of angstig is. Maar zijn halsbanden dan echt helemaal verleden tijd?

Hoe maak je van de wandeling met jouw (adoptie)hond een onbezorgd, fijn moment? Deze blog is onderdeel van een miniserie waarin wij jou handvaten geven om dit te bereiken. Ook als jouw viervoeter angstig is! Deel 1 helpt je bij de keuze voor het juiste tuig, in het derde en laatste deel vertellen we over de extra zekerheid van het dubbel aanlijnen.
Een halsband kan de hals van de hond beschadigen bij trekken
Als de hond trekt, staat er veel druk op de hals
Een hondennek is kwetsbaar

Veel mensen gebruiken een halsband, zoals een slipketting, halfcheck of een gewone halsband met gesp. Maar in de hals van de hond zitten veel kwetsbare weefsels. Een ruk aan de halsband (welke soort dan ook) betekent dat er grote kracht uitgeoefend wordt op de luchtpijp, bloedvaten, zenuwen en nekwervels. Vooral honden met een in verhouding lange rug en korte poten zijn hier gevoelig voor.

Maar dat wil niet zeggen dat (plotselinge) druk op de hals geen problemen kan opleveren bij viervoeters met een andere bouw. Jouw hond zal niet de eerste zijn met een nekhernia, of ander letsel, door het gebruik van een halsband.

‘Mijn hond is erg rustig en trekt niet’, denk je misschien. Maar, trekt jouw viervoeter echt nooit? Ook niet als er een andere hond aankomt, of als een kat plotseling de straat oversteekt? Zelfs die paar keren dat hij (onverwacht) aan de lijn trekt, zorgt een halsband voor (grote) druk op de keel en kan daardoor inwendig iets beschadigen.

Waarschuwing

Er zijn ook slip- en prikkettingen verkrijgbaar, vergeleken met een gewone halsband kunnen deze extra schade toebrengen. Een slipketting wordt ongelimiteerd kleiner bij trekken, waardoor de hond niet of minder kan ademen. Een prikketting heeft lange punten die bij trekken in de hals ‘prikken’ en zelfs de huid kunnen doorboren. Ondanks dat het gebruik van dit type halsband bij de wet is verboden, zijn ze nog steeds her en der te koop.

Het is vanzelfsprekend dat deze (en andere hulpmiddelen die als doel hebben om pijn of ongemak te veroorzaken) ongeschikt zijn om op diervriendelijke manier met je hond om te gaan.

Let op: ook jij kunt onbedoeld je hond beschadigen. Bijvoorbeeld als je een ruk(je) aan de lijn geeft om de hond een andere kant op te sturen, of wanneer hij onverwacht stopt om dat lekkere geurtje op te snuiven.

De oplossing: een tuigje!

Gelukkig is er voor het wandelen met je hond veel betere oplossing dan een halsband: een hondentuig. Bij trekken wordt de druk over de borstkas verdeeld, wat veel minder schadelijk is dan trekken aan een halsband. Voorwaarde is wel dat het een goed passend harnas is. Daarover heb je meer gelezen in het eerste deel van deze blog, ‘Het juiste tuig voor je hond‘.

Dag halsband?

Steeds meer baasjes zien het nut in van een tuigje, maar toch is een halsband (m.u.v. slip- en prikkettingen) niet helemaal afgeschreven. Het is een prima hulpmiddel om je hond even vast te pakken in huis, of buiten als hij altijd losloopt. Bij dubbel aanlijnen is het een waardevol hulpmiddel en voor honden die altijd met een slap lijntje lopen, kan het voldoende zijn.

Dubbel aanlijnen is een extra hulpmiddel om te voorkomen dat de hond kan wegvluchten. Hierbij gebruik je naast een tuig, ook een halsband.

Halfcheck als halsband

Veel mensen gebruiken een gewone halsband met gesp, maar vooral bij angstige honden is de halfcheck een betere optie. Dit is een band waarvan beide uiteinden worden bijeengehouden door een kleine lus, waaraan de riem wordt vastgeklikt. Staat de lijn strak, dan trekt de lus beide uiteinden van de halsband naar elkaar, waardoor de band strakker om de hals zit en de hond zijn kop er niet uit kan trekken. Bij een slappe lijn zit de halfcheck weer los om de nek.

Dit is een veiliger alternatief dan een gewone halsband, omdat deze laatste vanwege draagcomfort wat ruimer om de hals zit. Maar bij achteruit trekken zorgt deze extra ruimte ervoor dat de hond kan ontsnappen. Alleen bij honden waarvan de nek net zo dik is als de kop, geeft een halfcheck geen extra veiligheid.

Bij een slappe lijn, hangt de halfcheck los om de nek
Bij een gespannen lijn trekt de halfcheck aansluitend om de nek

Let op: een halfcheck is géén slipketting. Het belangrijke verschil tussen beide is dat een slipketting ongelimiteerd kleiner wordt als de hond trekt, waardoor de hond verstikt. Bij een halfcheck is in te stellen hoe klein de band mag worden bij trekken. Mits passend ingesteld, is een halfcheck daarom een goede combinatie van veiligheid en draagcomfort.

Een halsband of halfcheck is dus zeker geen weggegooid geld, maar moet gebruikt worden in combinatie met dubbel aanlijnen. Wat dit is, leggen we uit in het volgende deel ‘aanlijnen met precisie’.