Middellandse Zeeziektes

Middellandse Zeeziektes bij de hond

Middellandse Zeeziektes bij de hond

Wist je dat Griekse honden besmet kunnen zijn met zogenoemde Middellandse Zeeziektes? Deze ziektes verspreiden zich bijvoorbeeld via teken en zandvliegen. En net zoals een Nederlandse hond ziek kan worden na een tekenbeet, kan een Griekse hond besmet worden met een Middellandse Zeeziekte. Vaak zijn deze goed te behandelen en/of onder controle te houden.

Ziektes bij buitenlandse honden

Iedere hond, ongeacht ras of herkomst, kan ziektes of gebreken krijgen. Van rashonden weten we waar elk individueel ras gevoelig voor is. Het is bekend welke afwijkingen er voor kunnen komen en wat voor ziektes vaak gezien worden. In zekere zin geldt dit ook voor onze Griekse kruisingen, alleen dan net even anders.

Veruit de meeste Griekse honden zijn echte verrassingsmixjes. Hun voorouders kunnen van alles zijn. Aan de ene kant maakt dit ze sterker en weten ze daardoor te overleven in hun leefomgeving. Aan de andere kant zit juist deze omgeving boordevol gevaren. Waaronder de Middellandse Zeeziektes.

Wat zijn de Middellandse Zeeziektes?

Het woord zegt het al: het zijn ziektes die voorkomen in het gebied rondom de Middellandse Zee. Aandoeningen, die van van oorsprong in Nederland niet voorkomen en daardoor niet zo bekend zijn. Overweeg je adoptie van een hond uit Zuid- of Centraal-Europa? Dan is het belangrijk om je in deze ziektes te verdiepen. De meest voorkomende zijn Ehrlichia, Leishmania, Babesia en Hartworm.

Veel van deze Middellandse Zeeziektes komen voor in verschillende varianten; de ene milder dan de andere. Veelal geneest de hond van Babesia, Ehrlichia en Hartworm bij de juiste behandeling. Alleen Leishmania is een ziekte die altijd blijft, maar over het algemeen goed onder controle gehouden kan worden met medicatie. De ziektes zijn niet overdraagbaar van hond op hond. Ook niet op andere dieren en mensen.

Goed om te weten

Wees goed voorbereid! Lees meer op onze website over Ehrlichia, Babesia, Hartworm en Leishmania. Omdat Giardia vaak voorkomt bij honden uit kennels, vind je ook daar een beschrijving van. Maar kijk ook nog verder dan onze site; wij zijn een stichting met veel ervaring met honden uit het buitenland, maar geen dierenartsen. Voor specifieke vragen en laatste medische ontwikkelingen kan je het beste bij diergeneeskundige instellingen terecht. Laat je goed informeren maar niet bang maken; iedere hond kan helaas ziek worden.

Onze honden en de Middellandse Zeeziektes

De honden die wij uit Griekenland laten overbrengen zijn ontwormd en gevaccineerd tegen Hondenziekte, HCC, Parvo, Ziekte van Weil en Rabiës. Ze krijgen geen standaard bloedtest op alle Middellandse Zeeziektes. Als er geen ziekteverschijnselen te zien zijn, geeft een test vaak een vertekend beeld.

Pups jonger dan zes maanden, kunnen antistoffen van hun moeder in hun bloed hebben. De uitslag van de test is daarom niet betrouwbaar. Daarnaast geldt voor alle ziektes een incubatietijd. Dat wil zeggen dat het een bepaalde periode na besmetting duurt voordat er antistoffen in het bloed gevormd zijn. Ook dit kan een valse uitslag geven.

Soms laat een test zien dat er bepaalde antistoffen in het bloed zitten, maar zijn er daarnaast geen symptomen te zien. In dat geval geldt bij de meeste ziektes dat de kans groot is dat de hond ooit met de ziekte in aanraking is geweest. Of het dier is drager zonder ooit ziek te worden.

Als er geen ziekteverschijnselen zijn, roept de uitslag van een test vaak meer vragen op dan dat het zekerheid geeft. Zijn er wel symptomen of vermoedens, dan wordt de hond áltijd in Griekenland getest. En indien nodig, behandeld. Is dit het geval bij een hond waar jij je ogen op hebt laten vallen? Dan zullen we dat altijd melden en met je doorspreken.

Heb je nog vragen over de ziektes in verband met adoptie? Dan kan je contact met ons opnemen. Tijdens de adoptieprocedure spreken we de Middellandse Zeeziektes bij de hond altijd met je door.

Lees verder

Wees goed voorbereid! Lees hier verder over de ziektes Ehrlichia, Babesia, Hartworm en Leishmania. Omdat Giardia vaak voorkomt bij honden uit kennels, vind je ook daar een beschrijving van.

Leishmania

Leishmania

Leishmania kan een een lange incuatietijd hebben, tot wel 7 jaar na besmetting. LEES MEER

Ehrlichia

Ehrlichia

Deze ziekte komt voor in een acute en chronische vorm. De acute vorm is te genezen. LEES MEER

Babesia

Babesia

Babesia lijkt erg op Ehrlichia, ook hier is de acute variant te genezen met medicatie. LEES MEER

Hartworm

Hartworm

De behandeling van Hartworm is lang en riskant. Gelukkig komt het niet vaak voor. LEES MEER

Giardia

Giardia

Hele jonge, of verzwakte honden kunnen Giardia oplopen. De ziekte is te genezen. LEES MEER

Leishmania

Leishmania
Leishmania heeft een incuatietijd tot wel zeven jaar. LEES MEER

Ehrlichia

Ehrlichia
Deze ziekte komt voor in twee vormen. Eén daarvan is te genezen. LEES MEER

Babesia

Babesia
De acute variant is te genezen met medicatie. LEES MEER

Hartworm

Hartworm
Hartworm komt weinig voor; de behandeling is lang en riskant. LEES MEER

Giardia

Giardia
Alleen hele jonge, of verzwakte honden kunnen het oplopen. LEES MEER