Leishmania

Naam: Leishmania of Leishmaniose
Oorzaak: parasiet in de organen
Besmetting: zandvlieg
Incubatietijd: 3 maanden tot wel 7 jaar
Symptomen: o.a. gewichtsverlies, schilferige huid, korstjes
Behandeling: verschillende kuren om de ziekte onder controle te krijgen, gevolgd door medicatie
Prognose: volledige genezing is niet mogelijk

Leishmania bij de hond

Leishmania – volledige benaming Leishmaniose – is een chronische ziekte die voorkomt bij honden uit het Middellandse Zeegebied. De ziekte wordt veroorzaakt door de parasiet Canine Leishmaniose.

Naam: Leishmania of Leishmaniose
Oorzaak: parasiet in de organen
Besmetting: zandvlieg
Incubatietijd: 3 maanden tot wel 7 jaar
Symptomen: o.a. gewichtsverlies, schilferige huid, korstjes
Behandeling: verschillende kuren om de ziekte onder controle te krijgen, gevolgd door medicatie
Prognose: volledige genezing is niet mogelijk

Na de besmetting

Een hond kan worden besmet door de beet van een zandvlieg die de leishmaniaparasiet met zich meedraagt. De zandvlieg is een soort kleine mug die leeft in warme gebieden met een humusrijke grond. Hij is actief van april tot november, maar dit verschilt sterk per jaar en per gebied.

Wanneer de hond eenmaal besmet is, kan de parasiet zich inkapselen in de organen. Meestal in de milt en lever, maar ook in het beenmerg of de lymfeklieren. De parasiet kan in een soort slaaptoestand verkeren. Op dat moment is de ziekte niet aantoonbaar door een test en vertoont de hond geen ziekteverschijnselen. Maar maanden tot jaren later kan de parasiet ‘wakker’ worden. Dit kan wel tot zeven jaar duren.

Zodra de parasiet actief wordt, gaat hij voor problemen zorgen en wordt de hond ziek. De ziekteverschijnselen zijn heel divers. Daardoor bestaat het gevaar dat er pas in een laat stadium aan Leishmania gedacht wordt. Zorg ervoor dat je dierenarts op de hoogte is dat de hond uit het Middellandse Zeegebied komt. Een juiste en tijdige behandeling is namelijk heel belangrijk om blijvende schade aan de organen te voorkomen.

Symptomen

Leishmania kan lastig te herkennen zijn aan de hand van de symptomen. Bij twijfel is het daardoor altijd aan te raden om één of meerdere bloedtesten te laten doen. Dit zijn de meest voorkomende symptomen.

Uiterlijke symptomen
 1. Schilferige huid
 2. Kaalheid
 3. Korsten aan de neus, oren en voetzooltjes
 4. Afwijkende groei van de nagels
 5. Neusbloedingen
 6. Geïrriteerde huid
 7. Bleke slijmvliezen
 8. Blauwe plekken
Algehele toestand van de hond
 1. Geleidelijk toenemende lusteloosheid
 2. Gewichtsverlies
 3. Koorts
 4. Gewrichtsaandoeningen en bewegingsproblemen
Overige symptomen
 1. Vergrote lymfeknopen
 2. Vergrote lever en/of milt
 3. Braken en diarree
 4. Nierfalen
Diagnose

Komt een hond uit het Middellandse Zeegebied en vertoont hij vage klachten? Bij twijfel is het altijd raadzaam te laten testen op Leishmania. Er zijn verschillende mogelijkheden om op deze ziekte te testen. Gelukkig is er een speciaal testprotocol opgesteld. Neem gerust contact met ons op bij vragen!

Wanneer een hond in Griekenland getest is op Leishmania en negatief is bevonden, dan wil dat helaas niet zeggen dat de hond niet besmet is. Want een negatieve uitslag geeft alleen aan dat de parasiet op dat specifieke moment niet actief is. De hond kan jaren later alsnog ziek worden. Andersom hoeft een positieve uitslag niet te betekenen dat de hond op dat moment ernstig ziek is. Het is belangrijk om zo uitgebreid mogelijk te testen om te beoordelen hoe ziek de hond is.

Belangrijk: wanneer je een hond hebt geadopteerd uit het Middellandse Zeegebied, vertel dit dan altijd direct aan je dierenarts! Leishmania (en Ehrlichia, Babesia en Hartworm) komen hier niet voor, dus mogelijk herkent de dierenarts de symptomen niet. 

Behandeling

Als er bij de hond Leishmania is vastgesteld, is het belangrijk om zo snel mogelijk te beginnen met behandeling. De behandelmethode is afhankelijk van de hond en de ernst van de ziekte. Om een passende behandeling op te kunnen stellen, is het van groot belang de nier- en leverfunctie te onderzoeken. Hiervoor is een aanvullend bloedonderzoek nodig.

Slaat de therapie aan en is de ziekte onder controle? Dan wordt gekeken wat de hond daarna nodig heeft aan medicatie. Het ene dier blijft levenslang aan medicatie, het andere een paar maanden. Er zijn ook honden die geen medicatie meer nodig hebben.

Bij iedere hond met Leishmania is aan te raden om één- of tweemaal per jaar uitgebreid bloedonderzoek te laten uitvoeren. Er wordt dan gekeken naar verschillende bloedwaardes. Wanneer deze afwijkend zijn, kan dat betekenen dat de Leishmania weer actief is. In dat geval kan er een vervolg- of onderhoudsbehandeling nodig zijn.

Prognose bij Leishmania

Honden genezen niet van Leishmania. Het is een chronische ziekte en kan daarom altijd weer opspelen. Maar met een gerichte behandeling kunnen de klachten volledig verdwijnen. Daarna houdt de juiste medicatie de ziekte onder controle. De parasiet wordt als het ware weer in slaap gebracht, maar deze kan dus altijd weer ‘wakker’ worden. De klachten kunnen maanden, maar ook jaren wegblijven.

Bij veel honden komen de ziekteverschijnselen na verloop van tijd terug. Gezonde voeding, voldoende beweging en weinig stress helpen om dit te voorkomen. Ondersteund door medicatie, kan een hond met Leishmania zonder noemenswaardige problemen gewoon oud worden.

Overdraagbaarheid

Leishmania kan alleen overgedragen worden met tussenkomst van de zandvlieg. In Nederland is de zandvlieg niet actief. De parasiet kan zich daardoor in Nederland niet verder verspreiden. In een zeldzaam geval wordt een pup in de baarmoeder geïnfecteerd, of krijgt een hond Leishmania door een bloedtransfusie.

Goed om te weten

Deze tekst is geschreven op basis van informatie die ons bekend is. De Middellandse Zeeziektes – zoals Leishmania – zijn complex en de ontwikkelingen van de ziekte, behandeling en kennis gaan door.

Andere ziektes

Leishmania is één van de vier meest voorkomende Middellandse Zeeziektes die een Griekse hond op kan lopen. De andere drie ziektes zijn Ehrlichia, Babesia en Hartworm. Veel van onze honden komen uit shelters, daarom staat Giardia ook in het rijtje.

Ehrlichia

Ehrlichia

Met medicatie kan de hond symptoomvrij worden of volledig genezen. LEES MEER

Babesia

Babesia

Babesia is meestal goed te behandelen; veel honden genezen van deze tekenziekte. LEES MEER

Hartworm

Hartworm

Hartworm is te genezen met de juiste behandeling. LEES MEER

Giardia

Giardia

Deze ziekte is erg besmettelijk, maar is goed te behandelen met medicatie. LEES MEER

Ehrlichia

Ehrlichia
De hond kan symptoomvrij worden of genezen. LEES MEER

Babesia

Babesia
Babesia is meestal goed te behandelen en genezen. LEES MEER

Hartworm

Hartworm
Hartworm is riskant, maar behandeling is mogelijk. LEES MEER

Giardia

Giardia
Erg besmettelijk, maar goed te behandelen. LEES MEER