Jean & Paul: van Grieks leed naar Nederlands geluk (intro)

Ontmoet Jean en Paul, twee onfortuinlijke Griekse zwerfhonden die inburgeren bij een Nederlands gastgezin. Na een leven vol pijn, gevaar en verwaarlozing zijn het twee verwarde, in zichzelf gekeerde viervoeters. Vol angst en verdriet. Twee gastgezinnen van Skýlos Strays openen hun hart en huis, en besluiten de jongens een kans te geven. Geheel onverwacht, pakken beide zorgenkinderen dit meteen goed op. Hoe zal dit verlopen en vinden Jean en Paul hun thuis voor altijd? 

Eerst: de weg van ellende naar geluk

Athene, juli 2018

Een verwoestende brand treft het gebied Mati, nabij Athene. Mensen en vooral dieren komen om. Nadat het vuur is gedoofd, gaan medewerkers van het Rode Kruis op zoek naar overlevenden. Als ze denken kinderen te horen, banen ze zich een weg richting het geluid. Onder de verbrande resten treffen ze tot hun verbazing drie pups aan. Vol met brandwonden, schreeuwen de arme hondjes het uit van pijn en angst.

Brandwonden en ingeademde rook

Met spoed worden de pups naar een dierenkliniek gebracht. Behalve brandwonden hebben de ongeveer een maand oude Jean, Paul en Elsa ook veel rook ingeademd. De dierenarts aarzelt geen moment en gaat voortvarend te werk. De viervoeters hebben een lange weg te gaan, maar eind september zijn de brandwonden genezen. Een vrijwilliger die ze al die tijd heeft bezocht, zorgt voor een goed plekje in een huis-asielcombinatie.

Verzorgd en verwaarloosd

Het lijkt een begin van een nieuwe start. Terwijl ze wachten op een echt thuis, worden de drie jonge honden goed verzorgd. Ze krijgen een basistraining, worden gesocialiseerd met katten en andere honden en maken kennis met het leven in huis. Helaas komt er abrupt een einde aan deze hoopvolle situatie, als het beheerdersechtpaar vertrekt. Anderen nemen de leiding over met alle gevolgen van dien. Door een tekort aan voedsel ontstaat er chaos onder de honden.

Ongelukkig

Er wordt ingegrepen en de shelter komt in andere handen, maar de aanwezige honden zijn inmiddels terug bij af. Elsa heeft geluk, zij vindt een thuis in Nederland. Jean heeft zich over zijn schuchtere broertje Paul ontfermd, een taak waar de jonge reu eigenlijk niet tegen opgewassen is. Tegen de tijd dat er weer rust in de shelter komt, wordt het duidelijk dat er twee zwaar ongelukkige honden zijn. Wat er ook geprobeerd wordt, Jean en Paul lijken onbereikbaar.

Op zoek naar een gastgezin

De broers zijn al langer bekend bij hun verzorger. Zij weet dat er onder die grote bos haren, twee geweldige persoonlijkheden verscholen zitten. Jean maakt af en toe contact en laat dan een glimp van zijn mooie karakter zien. Om de broers een kans te geven, gaat ze op zoek naar gastgezinnen die de jongens op de juiste manier kunnen begeleiden. Die vindt ze bij Skýlos Strays.

De toekomst tegemoet

Er wordt gekozen voor een reis over de weg, in plaats van het vliegtuig. Met een ervaren vervoerder rijden de broers hun toekomst tegemoet. De dag na dierendag worden ze afgeleverd bij hun gastgezinnen. Eerst wordt Paul liefdevol ontvangen in het zuiden van Nederland, daarna krijgt Jean zijn warme mand in het noorden.

Het verleden afgespoeld

Uit elkaar gehaald, verandering van omgeving, mensen en dieren. Maar opvallend genoeg reageren beide broers niet heel angstig, wel timide. En wat de gastgezinnen het meest verbaast: zowel Paul als Jean maken al snel contact. Met een lekkere wasbeurt wordt het verleden van de jongens afgespoeld. Als herboren beginnen ze aan een nieuw leven. De weg naar geluk ligt open…

Volg Jean's belevenissen in het gastgezin

Sinds begin oktober 2019 wordt Jean liefdevol opgevangen door gastouder Wiepkje van Skýlos Strays. Wiepkje doet dit niet alleen. Ook haar puberzoon van 14, honden Bink en Johni, en haar twee katten doen een duit in het zakje. Na een roerig verleden vindt het Griekse zorgenkind rust, aandacht en leiding bij het inburgeren als Nederlandse huishond. Hoe vergaat het hun samen? Volg hier alle belevenissen van Jean in Nederland.