Help je hond met massage (3): luister naar je hond

Dit is het derde en laatste deel van deze miniserie. In de vorige 2 blogs heb je gelezen over een goede voorbereiding als je gaat masseren en hoe je daadwerkelijk masseert. Maar massage is de helft van het werk. De andere helft is weten wanneer je moet stoppen, om te voorkomen dat het averechts werkt. Hierover lees je in deze blog.

In deze miniserie vertellen Odette en Loeske (hondentrainers én ervaringsdeskundigen) waarom massage je hond kan helpen en geven ze handvaten om op die manier zelf je hond te helpen ontspannen.
Hoe luister ik naar mijn hond?

Wanneer je gaat masseren kun je aan verschillende signalen zien of je hond iets prettig vindt of niet. Die signalen kunnen soms heel subtiel zijn. Blijf dus goed kijken naar je hond.

Die signalen kunnen zijn: omkijken naar je hand, tongelen (met de tong over de neus likken), beklikken (met de tong langs de lippen likken), gapen, aanraking vermijden (elke keer als je een bepaald lichaamsdeel aan wilt raken wegdraaien), kop wegdraaien, knipperen met de ogen, trilling van de huid bij aanraking, hijgen.

Zie je dit soort signalen? Dan ben je misschien in een hoger tempo gaan masseren, meer druk gaan zetten, van techniek veranderd of naar een ander lichaamsdeel gegaan waar je hond gevoelig is of aanraking heel spannend vindt.

En dan?

Je moet je massage dus aanpassen. Ga terug naar het vorige tempo, minder druk, terug naar de vorige techniek of lichaamsdeel. Zie je nog steeds dit soort signalen? Stop dan met masseren. Geef je hond een pauze. Blijft hij bij je? Dan kun je weer vanaf het begin beginnen, met contact maken met de achterzijde van je hand.

Loopt hij weg? Laat je hond gaan. Geef hem even de tijd om de aanraking te verwerken. Er gebeurt heel veel met het zenuwstelsel. Dus zelfs een paar minuten aanraking kan al flink binnenkomen bij je hond. Komt je hond zelf terug, dan kun je weer starten met de achterzijde van je hand. Komt je hond niet meer terug, dan was dat het voor die dag. Beter kort en binnen zijn grenzen, dan meer willen doen en over zijn grenzen heen gaan.

Er zijn ook signalen waarbij je direct moet stoppen met masseren. Zoals je strak in de ogen aankijken, klemmen met de kaken, weglopen, verstarren, in elkaar duiken, staart tussen de benen, trillen en natuurlijk grommen of happen…..

De ladder van agressie

Als we kijken naar deze ladder van agressie, wil je in het groen blijven. En van de signalen in het groen mag je er best af en toe één zien, maar veel van deze signalen tegelijk of herhaaldelijk een signaal = massage aanpassen of stoppen.

We hopen dat je je hond met deze tips en uitleg een heerlijke ontspanningsmassage kunt geven. Op een ontspannende manier werken aan het versterken van jullie band.

Wij wensen jullie veel massageplezier!

Loeske & Odette

Dit was het laatste deel van deze miniserie over hondenmassage. Heb je de andere delen nog niet gelezen? Je vindt ze hieronder.
Loeske – volgjehond.nl
Odette – kynoplus.nl

Over Loeske en Odette

Loeske IJzerman helpt honden en hun baasjes d.m.v. hersenwerk, speuren en gedragstherapie. Hondengedragsdeskundige Odette Mejier heeft haar praktijk gespecialiseerd in hondenmassage. Als ervaren ‘adoptiemoeders’ van viervoeters met een rugzakje, hebben ze hun krachten gebundeld in hun project
‘Adoptiehond – Je hond beter begrijpen en begeleiden’.