Help je hond met massage (2): zelf aan de slag

In de vorige blog vertelden we over de voordelen van hondenmassage voor adoptiehonden. Maar nu wil je natuurlijk zelf graag aan de slag. Daar gaan we je bij helpen met de volgende tips. 

In deze miniserie vertellen Odette en Loeske (hondentrainers én ervaringsdeskundigen) waarom massage je hond kan helpen en geven ze handvaten om op die manier zelf je hond te helpen ontspannen.
Allereerst, heel belangrijk!

Voordat je begint zijn er een paar dingen waar je op moet letten.

 • Jouw hond is helemaal gezond. Is je hond niet helemaal gezond, dan kun je beter niet zelf masseren. Laat het dan over aan een professional, of volg een workshop afgestemd op jouw hond.  Massage kan bij ziekte of bepaalde aandoeningen averechts werken of zelfs de klacht verergeren.
 • Om massage aan te wennen, wil je dat je hond massage als iets heel fijns gaat ervaren. Een positieve associatie is dus belangrijk. Ook al lijkt het soms op aaien, je gaat je hond veel bewuster aanraken en ook op lichaamsdelen waar je je hond niet vaak aanraakt. Dit kan dus in het begin best spannend zijn voor hem. Kies dus voor een ontspannen moment voor jou en je hond. Zorg dat je tijd hebt, dat jullie rust hebben en zorg voor een vertrouwde omgeving waar jullie niet gestoord worden. Het is fijn als je met je volledige aandacht bij jouw hond kunt zijn.
 • Jouw hond bepaalt of hij gemasseerd wordt, waar hij gemasseerd wordt, hoelang hij gemasseerd wordt en wat hij lekker en niet lekker vindt. En jij gaat daar naar luisteren 😊.

  Hondenmassage is altijd binnen de grenzen van je hond. Kijk goed naar de signalen van je hond terwijl je hem aanraakt en masseert. Je zult vanzelf zien dat hij jou prima kan vertellen welke delen gevoelig zijn, of je teveel druk zet, of je met je gedachten ergens anders bent of dat hij het gewoon een beetje spannend vindt en eerst wat meer vertrouwen moet krijgen in deze nieuwe manier van aanraken.

  Door naar je hond te luisteren, krijgt hij dat vertrouwen. Hij merkt dat als hij aangeeft dat hij iets niet prettig vindt, er naar hem geluisterd wordt. Over zijn grenzen heen gaan, geeft hem een negatieve associatie met massage, het schaadt zijn vertrouwen. Kans dat hij een volgende keer helemaal niet meer gemasseerd wil worden. En het werkt averechts, want in plaats van heerlijk te kunnen ontspannen van de massage, spant hij zich juist aan.

Met deze tips kun je aan de slag. Hieronder geven we een stappenplan en nog een filmpje met uitleg.

Stappenplan
 • Zorg voor een fijne, rustige plek en een goede ondergrond. Een kleedje, kussen, op de bank, in de tuin in het gras of misschien wel op bed. Net wat voor jou en jouw hond prettig is.
 • Laat je hond zelf naar je toekomen. Komt hij niet, dan is het niet het geschikte moment en probeer je het op een later moment nog een keer.
 • Komt hij wel, dan maak je eerst rustig contact met de achterzijde van je hand op zijn schouder. Je hond mag daarbij staan, zitten, liggen, net wat hij prettig vindt. Dat doe je zo: https://youtu.be/sDu6iYkQgpo.
 • Blijft je hond bij je, dan kun je overgaan naar de harkstrijking en/of lengtestrijking. De uitleg volgt …
 • Blijf contact houden met je hond. 1 hand masseert en je andere hand leg je op je hond of tegen hem aan.
 • Vindt jouw hond het niet fijn om op bepaalde delen van zijn lichaam gemasseerd te worden, dan blijf je daar weg. Het doel is ontspanning!
 • Zorg dat je in een laag tempo werkt en vloeiend. Verbindt de lichaamsdelen tussendoor met elkaar. Als je zelf gemasseerd wordt vind je het vast ook niet fijn als de masseur met je nek bezig is, dan voel je zijn handen even niet en opeens staat hij je kuiten te masseren. Best gek toch?

Aan de slag!

Nu is het dan tijd voor het echt werk, daarom hebben we een instructiefilmpje gemaakt met daarin de uitleg van een massagetechniek waarmee je jouw hond een heerlijke massage geeft. In de vorige blog deelden we ook al een filmpje met een techniek, heb je die al bekeken?

Je hebt nu al een heel aantal tips en handvaten gekregen om zelf je hond te masseren. Maar op wat voor signalen van je hond moet je letten om te weten wanneer het genoeg is? Dit is immers minstens zo belangrijk als het masseren zelf. Dat lees je in het derde en laatste deel van de serie.
Loeske – volgjehond.nl
Odette – kynoplus.nl

Over Loeske en Odette

Loeske IJzerman helpt honden en hun baasjes d.m.v. hersenwerk, speuren en gedragstherapie. Hondengedragsdeskundige Odette Mejier heeft haar praktijk gespecialiseerd in hondenmassage. Als ervaren ‘adoptiemoeders’ van viervoeters met een rugzakje, hebben ze hun krachten gebundeld in hun project
‘Adoptiehond – Je hond beter begrijpen en begeleiden’.