Help je hond met massage (1): waarom masseren?

Net als mensen hebben ook honden te maken met stress. Denk bijvoorbeeld aan de reis van Griekenland naar Nederland en de daarop volgende inburgeringsperiode die je buitenlandse hond moet doormaken. Of spanning door vuurwerk, onweer en andere dingen waar je hond bang voor is. Met massage kun je hem op een fijne manier ondersteunen en helpen te ontspannen. Maar masseren doe je niet zomaar … Waar moet je op letten en hoe kun je thuis in de veilige omgeving je hond  helpen met massage? 

In deze miniserie vertellen Odette en Loeske (hondentrainers én ervaringsdeskundigen) waarom massage je hond kan helpen en geven ze handvaten om op die manier zelf je hond te helpen ontspannen.
Stressvol rugzakje

In onze vorige miniserie schreven we over de indrukken die jouw adoptiehond opdoet wanneer hij zijn misschien wel nare, maar voor hem vertrouwde omgeving verlaat, en hoe hij zijn nieuwe omgeving kan ervaren. En het rugzakje, klein of groot, dat jouw adoptiehond kan hebben.

Een hond ervaart stress bij adoptie. Veel honden zelfs heel veel. We schreven al dat rust, regelmaat en de juiste begeleiding ervoor zorgen dat jouw hond tot rust kan komen en vertrouwen krijgt in jou en zijn nieuwe omgeving.

Ondersteuning

Daarnaast kun je je hond ook extra ondersteuning bieden. Denk aan het gebruik van bijvoorbeeld stressverminderende kruiden, supplementen of therapieën. Eén van die therapieën is massage. Massage kan jouw hond helpen sneller tot rust te komen en zich vertrouwd te voelen met jou en zijn nieuwe omgeving.

Lichaam en gedrag

Lichaam en gedrag hebben heel veel invloed op elkaar. Door stress ontstaat er veel spanning in het lichaam. Bij teveel stress (tijdens een adoptie of op andere momenten) kan die spanning zich gaan vastzetten in de vorm van o.a. gespannen spieren of strakke huid.

Als je niet lekker in je vel zit, is alles al snel te veel

Als er spanning in het lichaam zit, zit je niet lekker in je vel. En als je niet lekker in je vel zit, is alles je al snel teveel. Je krijgt dus een wisselwerking. Pijn of ongemak door fysiek letsel of ziekte zorgt ook voor stress en daarmee afwijkend gedrag of heftige reacties.

Nieuwe indrukken

Jouw adoptiehond is nog niet vertrouwd met zijn nieuwe omgeving. Alles is nog nieuw. En als zijn socialisatie beperkt of slecht is geweest of hij heeft slechte ervaringen opgedaan, dan is de buitenwereld enorm spannend.

Nieuw of spannend, je adoptiehond zal in het begin erg alert zijn. Daardoor is hij veel in zijn hoofd bezig en zich minder bewust van zijn lichaam.

Massage

Met massage kun je jouw adoptiehond op een fijne manier ondersteunen. Zo zorgt massage ervoor dat de gespannen spieren en strakke huid weer kunnen ontspannen. De aanraking zorgt dat jouw hond zich meer bewust wordt van zijn lichaam. Hij komt daardoor wat meer uit zijn hoofd, waardoor hij minder alert is en beter met omgevingsprikkels kan omgaan.

Wat doet stress met het brein van je hond?

Bij stress heeft het sympathisch zenuwstelsel de overhand. Dit stelsel moet er namelijk voor zorgen dat het lichaam reageert op momenten van stress. Daardoor kunnen prikkels en emoties, die juist verwerkt worden bij rust (parasympatisch zenuwstelsel) niet goed verwerkt worden.

Het sympathisch zenuwstelsel is het ‘gaspedaal’: het maakt je klaar voor lichamelijke beweging, maar ook voor een vecht-of-vluchtreactie. Je hartslag versnelt, je ademt sneller en je spijsvertering gaat langzamer. Het parasympatisch zenuwstelsel is het tegenovergestelde: het zorgt ervoor dat je lichaam weer tot rust kan komen (bijvoorbeeld na intensief sporten, of een heftig voorval). Je spijsvertering komt weer op gang en de ademhaling en hartslag gaan naar beneden.

Door stress bij de hond te verminderen met bijvoorbeeld massage, ontstaat meer balans tussen het sympathisch en parasympatisch zenuwstel, waardoor prikkels en emoties beter verwerkt kunnen worden. Ook komen er stoffen vrij zoals het knuffelhormoon Oxytocine, dat zorgt voor een fijn en blij gevoel.

Kijk goed wat je hond fijn vindt en pas je massage daarop aan

Vertrouwen en band

Massage is altijd binnen de grenzen van jouw hond. Je kijkt goed wat je hond fijn vindt en past je massage aan of stopt als je merkt dat er spanning opbouwt. Laat de hond zelf naar je toekomen. Wil je hond weg? Laat hem gaan. Je gaat echt samenwerken. Door goed naar je hond te luisteren en binnen zijn grenzen te blijven, kan hij ontspannen en krijgt hij steeds meer vertrouwen. Het schept en versterkt jullie band.

Een eerste beginnetje met massage

Wil je thuis alvast aan de slag met massage? Bekijk dan onze massagetip over de harkstrijking.

Je weet nu meer over de voordelen van massage voor je (buitenlandse) hond, maar nu is het tijd voor de praktische kant van de zaak. Daarover lees (en zie) je meer in deel 2 en 3 van deze miniserie.
Loeske – volgjehond.nl
Odette – kynoplus.nl

Over Loeske en Odette

Loeske IJzerman helpt honden en hun baasjes d.m.v. hersenwerk, speuren en gedragstherapie. Hondengedragsdeskundige Odette Mejier heeft haar praktijk gespecialiseerd in hondenmassage. Als ervaren ‘adoptiemoeders’ van viervoeters met een rugzakje, hebben ze hun krachten gebundeld in hun project
‘Adoptiehond – Je hond beter begrijpen en begeleiden’.