Hartworm

Naam: Hartworm of Dirofilaria Immitis
Oorzaak: parasiet
Besmetting: mug
Incubatietijd: 5 tot 7 maanden
Symptomen: o.a. chronische hoest, gewichtsverlies en benauwdheidsklachten
Behandeling: combinatie van verschillende behandelingen
Prognose: volledige genezing is mogelijk
Overdraagbaar: nee

Hartworm bij de hond

Hartworm is een parasiet die in Europa voorkomt in het Middellandse Zeegebied. Het is de meest levensbedreigende worm die kan voorkomen bij honden. Hartwormen worden overgedragen door een muggensoort die voorkomt in warme landen, zoals Griekenland.

Naam: Hartworm of Dirofilaria Immitis
Oorzaak: parasiet
Besmetting: mug
Incubatietijd: 5 tot 7 maanden
Symptomen: o.a. chronische hoest, gewichtsverlies en benauwdheidsklachten
Behandeling: combinatie van verschillende behandelingen
Prognose: volledige genezing is mogelijk
Overdraagbaar: nee

Besmetting

De muskiet infecteert de hond met de larven van de worm. Vervolgens verspreiden deze zich in ongeveer 3 tot 4 maanden tijd naar hun uiteindelijke bestemming: het hart. Hier nestelen ze zich in de longslagaderen. Als de miniwormpjes zijn aangekomen groeien ze nog 3 maanden door tot volwassen wormen. Een volwassen hartworm wordt 10 tot 30 cm lang en heeft een diameter van 1 mm.

Hartworm kan jaren in het lichaam zitten, zonder klachten te veroorzaken

Als een hartworm eenmaal volwassen is, veroorzaakt het een ontsteking van de hartspier en de longslagaderen. De wanden van de aderen verdikken, waardoor de bloeddruk verhoogt: er is meer inspanning van het hart nodig om het bloed door deze aderen te pompen. Hierdoor gaat de hartfunctie achteruit. Dit kan heel geleidelijk gaan. Een hond kan jarenlang zonder klachten hartworm bij zich dragen. Wanneer de ziekteverschijnselen zich openbaren, is dit met name in de vorm van longproblemen.

Symptomen
  1. Zwakheid
  2. Chronische hoest
  3. Verminderde eetlust
  4. Gewichtsverlies
  5. Uitdroging
  6. Milde tot ernstige benauwdheidsklachten
  7. Bewustzijnsverlies na inspanning of opwinding
  8. Vocht in de buik
  9. Zwelling in de achterpoten, kop en voorpoten
  10. Plotselinge dood
Diagnose

Een hartworminfectie bij de hond kan vastgesteld worden op verschillende manieren. Dit kan door bloedonderzoek, echografisch onderzoek of aan de hand van röntgenfoto’s. Vaak zijn meerdere van deze onderzoeken nodig om een hartwormbesmetting vast te stellen.

Behandeling

Helaas is het behandelen van hartworm niet makkelijk, want het is een lang en riskant proces. Als een groot aantal wormen tegelijkertijd doodgaan, kunnen de bloedvaten van de longen afgesloten worden. Stervende hartwormen en hun larven kunnen leiden tot shock en embolie bij de hond. De hond wordt benauwd, hoest bloed op en kan overlijden.

Daarom moet de hond tijdens de behandeling streng in de gaten worden gehouden op bijwerkingen. Ook is het van groot belang dat het dier in de eerste 30 tot 40 dagen tijdens de behandeling heel rustig gehouden wordt. Want het risico dat het misgaat is groter bij honden die actief zijn.

Tip: door de hond mentaal moe te maken, zal hij beter om kunnen gaan met het gebrek aan beweging. Maar hoe maak je de hond mentaal moe? Bijvoorbeeld door het spelen van snuffelspelletjes, al dan niet zelf gemaakt. Er zijn genoeg mooie spelletjes te krijgen. Maar zelfs een doos met lege toiletrollen waar je wat brokjes in gooit kan al voldoening geven.

Prognose bij Hartworm

Hartworm is een Middellandse Zeeziekte die gelukkig zelden wordt aangetroffen bij honden uit het buitenland. Omdat de behandeling niet zonder risico is, is het wel een ernstige aandoening. Een hond kan wel genezen van Hartworm. Of het dier daarna nog klachten houdt, is afhankelijk van de schade die de ziekte heeft aangericht.

Overdraagbaarheid van Hartworm

De larve van de hartworm wordt alleen overgedragen door een muggensoort die voorkomt in het Middellandse Zeegebied. Deze muskiet komt in Nederland niet voor.

Goed om te weten

Deze tekst is geschreven op basis van informatie die ons bekend is. De Middellandse Zeeziektes – zoals Hartworm – zijn complex en de ontwikkelingen van de ziekte, behandeling en kennis gaan door.

Andere ziektes

Hartworm is één van de vier meest voorkomende Middellandse Zeeziektes die een Griekse hond op kan lopen. De andere drie ziektes zijn: Leishmania, Ehrlichia en Babesia. Veel van onze honden komen uit shelters, daarom staat Giardia ook in het rijtje.

Leishmania

Leishmania

Het is chronisch, maar de hond kan symptoomvrij worden met medicatie. LEES MEER

Ehrlichia

Ehrlichia

Met medicatie kan de hond symptoomvrij worden of volledig genezen. LEES MEER

Babesia

Babesia

Babesia is meestal goed te behandelen; veel honden genezen van deze tekenziekte. LEES MEER

Giardia

Giardia

Deze ziekte is erg besmettelijk, maar is goed te behandelen met medicatie. LEES MEER

Leishmania

Leishmania
Gerichte behandeling houdt de ziekte onder controle. LEES MEER

Ehrlichia

Ehrlichia
De hond kan symptoomvrij worden of genezen. LEES MEER

Babesia

Babesia
Babesia is meestal goed te behandelen en genezen. LEES MEER

Giardia

Giardia
Erg besmettelijk, maar goed te behandelen. LEES MEER