Naam: Giardia of Giardiasis
Oorzaak: darmparasiet
Besmetting: via ontlasting
Incubatietijd: 5 tot 16 dagen
Symptomen: o.a. hardnekkige of terugkerende diarree
Behandeling: medicatie
Ernst: alleen gevaarlijk voor hele jonge en verzwakte honden
Overdraagbaar: ja
Giardia is een van de meest voorkomende darmparasieten bij de hond. Het kan voorkomen bij alle zoogdieren, dus ook bij mensen. De parasiet leeft in de dunne darm en hecht zich vast aan het slijmvlies. Hierdoor raakt de dunne darm oppervlakkig beschadigd en wordt de vertering van voedsel verstoord. Vervolgens ontstaat er diarree.
Naam: Giardia of Giardiasis
Oorzaak: darmparasiet
Besmetting: via ontlasting
Incubatietijd: 5 tot 16 dagen
Symptomen: o.a. hardnekkige of terugkerende diarree
Behandeling: medicatie
Ernst: alleen gevaarlijk voor hele jonge en verzwakte honden
Overdraagbaar: ja
Giardia is zeer besmettelijk! Als een hond besmet is met Giardia, vermenigvuldigt de parasiet zich in de darmen. De eitjes komen via de ontlasting weer naar buiten. Op plekken waar veel honden en katten komen, is Giardia bijna altijd aanwezig. Denk hierbij aan kennels, maar ook aan het hondenveldje in de buurt. Simpel door te ruiken, eten, likken en lopen, worden eitjes verspreid en opgenomen in het lichaam van de hond.
Gelukkig vormt de giardiaparasiet over het algemeen geen probleem: gezonde dieren die besmet zijn vertonen nauwelijks klachten. Het eigen immuunsysteem is sterk genoeg om de parasiet op te ruimen. Bij hele jonge honden en verzwakte dieren kan het wel voor problemen zorgen. Als er niet op tijd behandeld wordt, kan het dier ernstig ziek worden.
Heeft je hond hardnekkige of telkens terugkerende diarree? Dan is de kans groot dat hij een giardiainfectie heeft. Door de verstoorde vertering van voedsel kan het dier ook vermageren, ondanks dat hij een normale eetlust heeft. De diarree kan de hond uitdrogen en steeds meer verzwakken. Zonder behandeling zal dit proces zodanig doorzetten dat je viervoeter zich uiteindelijk zo ziek voelt, dat hij niet meer zal eten en drinken. Een vroege diagnose is dus van belang!
Tip: bij Giardia – zoals altijd bij diarree – is het van belang de hond licht verteerbare voeding te geven, zoals gekookte kipfilet met rijst. Let op: geef geen gekookte botten, zoals kippenpoten. Deze kunnen splinteren en inwendige bloedingen veroorzaken.
Om de ziekte vast te stellen, wordt de ontlasting onderzocht. Een test laat zien of er eitjes van de giardiaparasiet in zitten. Omdat de dieren niet altijd eitjes uitscheiden, wordt dit gedaan met ontlasting van meerdere – minimaal drie – momenten. Is er een vermoeden van Giardia? Begin dan direct met het opsparen van de ontlasting. Bewaar dit goed afgesloten in de koelkast en neem het mee naar de dierenarts.
Giardia komt veel voor en is heel besmettelijk. Omdat het gevaarlijk is voor jonge en verzwakte honden is het van belang om bij diarree altijd te laten controleren op Giardia.
De behandelwijze bij Giardia is afhankelijk van de ernst van de besmetting. Over het algemeen wordt gestart met een driedaagse kuur. Maar dit is niet genoeg! Van groot belang is het voorkomen van herbesmetting. Daarvoor moet echt alles in en om het huis gedesinfecteerd worden.
Deze tekst is geschreven op basis van informatie die ons bekend is.
Giardia is geen Middellandse Zeeziekte, maar veel van onze honden komen uit shelters. Daarom staat Giardia in het rijtje bij de vier meest voorkomende Middellandse Zeeziektes Leishmania, Ehrlichia en Babesia.