Giardia

Naam: Giardia of Giardiasis
Oorzaak: darmparasiet
Besmetting: via ontlasting
Incubatietijd: 5 tot 16 dagen
Symptomen: o.a. hardnekkige of terugkerende diarree
Behandeling: medicatie
Ernst: alleen gevaarlijk voor hele jonge en verzwakte honden
Overdraagbaar: ja

Giardia bij de hond

Giardia is een van de meest voorkomende darmparasieten bij de hond. Het kan voorkomen bij alle zoogdieren, dus ook bij mensen. De parasiet leeft in de dunne darm en hecht zich vast aan het slijmvlies. Hierdoor raakt de dunne darm oppervlakkig beschadigd en wordt de vertering van voedsel verstoord. Vervolgens ontstaat er diarree.

Naam: Giardia of Giardiasis
Oorzaak: darmparasiet
Besmetting: via ontlasting
Incubatietijd: 5 tot 16 dagen
Symptomen: o.a. hardnekkige of terugkerende diarree
Behandeling: medicatie
Ernst: alleen gevaarlijk voor hele jonge en verzwakte honden
Overdraagbaar: ja

Besmetting

Giardia is zeer besmettelijk! Als een hond besmet is met Giardia, vermenigvuldigt de parasiet zich in de darmen. De eitjes komen via de ontlasting weer naar buiten. Op plekken waar veel honden en katten komen, is Giardia bijna altijd aanwezig. Denk hierbij aan kennels, maar ook aan het hondenveldje in de buurt. Simpel door te ruiken, eten, likken en lopen, worden eitjes verspreid en opgenomen in het lichaam van de hond.

Gelukkig vormt de giardiaparasiet over het algemeen geen probleem: gezonde dieren die besmet zijn vertonen nauwelijks klachten. Het eigen immuunsysteem is sterk genoeg om de parasiet op te ruimen. Bij hele jonge honden en verzwakte dieren kan het wel voor problemen zorgen. Als er niet op tijd behandeld wordt, kan het dier ernstig ziek worden.

Vaak voorkomende symptomen
 1. Hardnekkige of terugkerende diarree
 2. Slijm in de ontlasting
 3. Vettige, stinkende ontlasting
 4. Gewichtsverlies ondanks goede eetlust
Symptomen na langere tijd of bij ernstige gevallen
 1. Braken
 2. Sloomheid
 3. Darmkrampen
 4. Verzwakking door uitdroging
 5. Eetlust verdwijnt
 6. Hond drinkt niet meer
 7. Koorts
Herkenning Giardia

Heeft je hond hardnekkige of telkens terugkerende diarree? Dan is de kans groot dat hij een giardiainfectie heeft. Door de verstoorde vertering van voedsel kan het dier ook vermageren, ondanks dat hij een normale eetlust heeft. De diarree kan de hond uitdrogen en steeds meer verzwakken. Zonder behandeling zal dit proces zodanig doorzetten dat je viervoeter zich uiteindelijk zo ziek voelt, dat hij niet meer zal eten en drinken. Een vroege diagnose is dus van belang!

Tip: bij Giardia – zoals altijd bij diarree – is het van belang de hond licht verteerbare voeding te geven, zoals gekookte kip met rijst.

Diagnose

Om de ziekte vast te stellen, wordt de ontlasting onderzocht. Een test laat zien of er eitjes van de giardiaparasiet in zitten. Omdat de dieren niet altijd eitjes uitscheiden, wordt dit gedaan met ontlasting van meerdere – minimaal drie – momenten. Is er een vermoeden van Giardia? Begin dan direct met het opsparen van de ontlasting. Bewaar dit goed afgesloten in de koelkast en neem het mee naar de dierenarts.

Giardia komt veel voor en is heel besmettelijk. Omdat het gevaarlijk is voor jonge en verzwakte honden is het van belang om bij diarree altijd te laten controleren op Giardia.

Behandeling

De behandelwijze bij Giardia is afhankelijk van de ernst van de besmetting. Over het algemeen wordt gestart met een driedaagse kuur. Maar dit is niet genoeg! Van groot belang is het voorkomen van herbesmetting. Daarvoor moet echt alles in en om het huis gedesinfecteerd worden.

Goed om te weten

Deze tekst is geschreven op basis van informatie die ons bekend is.

Andere ziektes

Giardia is geen Middellandse Zeeziekte, maar veel van onze honden komen uit  shelters. Daarom staat Giardia in het rijtje bij de vier meest voorkomende Middellandse Zeeziektes Leishmania, Ehrlichia en Babesia.

Leishmania

Leishmania

Leishmania is een ziekte met veel verschillende symptomen. De ziekte is onder controle te houden met dagelijkse medicatie. Lees meer

Ehrlichia

Ehrlichia

Ehrlichia komt voor in een acute en chronische vorm. Met medicatie kan de hond genezen van acute Ehrlichia. Lees meer

Babesia

Babesia

Babesia lijkt heel erg op Ehrlichia en ook deze ziekte komt voor in een acute, of chronische vorm. De ziekte is te genezen met medicatie. Lees meer

Hartworm

Hartworm

Hartworm komt niet vaak voor. Gelukkig maar, want de behandeling lang en is het een riskant proces. Genezing is mogelijk. Lees meer

Leishmania

Leishmania
Leishmania is een ziekte met veel verschillende symptomen. LEES MEER

Ehrlichia

Ehrlichia
Deze ziekte komt voor in twee vormen. Eén daarvan is te genezen. LEES MEER

Babesia

Babesia
De acute variant is te genezen met medicatie. LEES MEER

Hartworm

Hartworm
Hartworm komt weinig voor; de behandeling is lang en riskant. LEES MEER