Ehrlichia

Naam: Ehrlichia of Ehrlichiose
Oorzaak: parasiet in het bloed
Besmetting: bruine hondenteek
Incubatietijd: 5 – 21 dagen (acuut,) tot jaren (chronisch)
Symptomen: o.a. koorts, sloomheid en weinig eetlust
Behandeling: antibiotica
Prognose: volledige genezing is mogelijk bij de acute variant

Ehrlichia bij de hond

Ehrlichia – volledige benaming Ehrlichiose – is een ziekte die voorkomt bij honden uit het Middellandse Zeegebied. De oorzaak van de ziekte is de parasiet Ehrlichia Canis. Ehrlichia staat ook wel bekend als een tekenziekte. De parasiet wordt namelijk door de bruine hondenteek overgebracht. Door een beet van een besmette teek, kan de hond geïnfecteerd raken met de Ehrlichia Canis. Deze nestelt zich dan in de witte bloedlichaampjes en verspreidt zich via het bloed door het hele lichaam.

Naam: Ehrlichia of Ehrlichiose
Oorzaak: parasiet in het bloed
Besmetting: bruine hondenteek
Incubatietijd: 5 – 21 dagen (acuut,) tot jaren (chronisch)
Symptomen: o.a. koorts, sloomheid en weinig eetlust
Behandeling: antibiotica
Prognose: volledige genezing is mogelijk bij de acute variant

De Ehrlichia parasiet vestigt zich in de witte bloedcellen
De Ehrlichiaparasiet vestigt zich in de witte bloedlichaampjes en verspreid zich zo door het hele lichaam.
Acute en chronische Ehrlichia

Honden kunnen besmet zijn met de ehrlichiaparasiet zonder ooit ziek te worden. Ontstaat er wel Ehrlichia, dan kan het zich ontwikkelen in twee varianten. Bij acute Ehrlichia zorgt de parasiet al na 5 tot 21 dagen voor problemen. De hond kan onder andere koorts krijgen, sloom zijn en weinig eetlust hebben. Bij de chronische variant verschijnen de symptomen pas na lange tijd en kunnen ze na behandeling weer terugkomen. Bij deze vorm zie je ook andere ziekteverschijnselen, zoals bloedneuzen en problemen met ademhalen.

Vaak voorkomende symptomen
 1. Koorts
 2. Sloomheid
 3. Rillingen
 4. Gebrek aan eetlust en afvallen
 5. Bloedarmoede
Minder vaak voorkomende symptomen
 1. Gezwollen lymfeklieren
 2. Pijnlijke spieren en gewrichten
 3. Neusbloedingen
 4. Bloed in de urine
 5. Rug en nekpijn
 6. Ooginfecties
 7. Toevallen
 8. Ademhalingsproblemen
 9. Hartproblemen
Diagnose

Door bloedonderzoek wordt vastgesteld of een hond in aanraking is geweest met de ehrlichiaparasiet. Als er antistoffen worden gevonden, is de hond besmet óf eerder besmet geweest. Zie je daarbij één of meerdere van de symptomen, dan is het bijna zeker dat de hond de ziekte Ehrlichia heeft.

Ook zonder bevestigend testresultaat kan de behandeling al opgestart worden

Antistoffen worden aangemaakt als reactie op lichaamsvreemde stoffen in het bloed. Is de veroorzaker weg? Dan kunnen er nog wel een tijdlang antistoffen in het bloed te vinden zijn. Aan de andere kant heeft het lichaam na een besmetting ook tijd nodig om antistoffen aan te maken. Een hond kan dus besmet zijn met Ehrlichia en al symptomen laten zien, terwijl de besmetting nog niet te bewijzen is door bloedonderzoek.

Tijdige diagnose van acute Ehrlichia is erg belangrijk. Als er niet op tijd behandeld wordt, kan het veranderen in de chronische variant. Of erger, de hond overlijdt. Daarom wordt bij een onduidelijke oorzaak toch vaak een behandeling opgestart.

Let wel op! Verschillende Middellandse Zeeziektes hebben een aantal overeenkomstige symptomen. Heb je een hond uit het Middellandse Zeegebied – of is hij daar geweest – vertel dit dan altijd aan de dierenarts. Wordt het bloed onderzocht? Laat dit dan standaard testen op Ehrlichia, Babesia én Leishmania.

Ehrlichia wordt bestreden met antibiotica.
Acute èn chronische Ehrlichia worden bestreden met antibiotica.
Behandeling van Ehrlichia

Ehrlichia wordt bestreden met een antibioticakuur. Honden met de chronische vorm krijgen ook antibiotica als de ziekte opspeelt. Is de hond al lang besmet of houden de klachten aan, dan is de kuur vaak langdurig.

Tijdens de antibioticakuur wordt het bloed regelmatig onderzocht. Het aantal antistoffen kan lang hoog blijven. Wordt de hond niet beter? Dan worden de symptomen mogelijk door iets anders veroorzaakt. Het is aan te raden om de hond dan te laten onderzoeken op andere, mogelijke ziektes.

Prognose na behandeling

Een hond kan helemaal genezen van acute Ehrlichia. Het is wel van belang in de gaten te houden of er geen chronische vorm volgt.

Een behandeling van chronische Ehrlichia kan de hond symptoomvrij maken. Sommige schade, zoals blindheid, zal helaas niet verdwijnen. Volledige genezing is bij deze variant onwaarschijnlijk.

Overdraagbaarheid van Ehrlichia

De parasiet wordt voornamelijk overgedragen door de bruine hondenteek. Het leefgebied van deze teek is (op dit moment) in het zuiden, midden en oosten van Europa. De ziekte is verder alleen van hond op hond overdraagbaar via direct bloedcontact. Dit komt zelden voor.

Goed om te weten

Deze tekst is geschreven op basis van informatie die ons bekend is. De Middellandse Zeeziektes – zoals Ehrlichia – zijn complex en de ontwikkelingen van de ziekte, behandeling en kennis gaan door.

Andere ziektes

Ehrlichia is één van de vier meest voorkomende Middellandse Zeeziektes die een Griekse hond op kan lopen. De andere drie ziektes zijn Leishmania, Babesia en Hartworm. Veel van onze honden komen uit shelters, daarom staat Giardia ook in het rijtje.

Leishmania

Leishmania

Het is chronisch, maar de hond kan symptoomvrij worden met medicatie. LEES MEER

Babesia

Babesia

Babesia is meestal goed te behandelen; veel honden genezen van deze tekenziekte. LEES MEER

Hartworm

Hartworm

Hartworm is te genezen met de juiste behandeling. LEES MEER

Giardia

Giardia

Deze ziekte is erg besmettelijk, maar is goed te behandelen met medicatie. LEES MEER

Leishmania

Leishmania
Gerichte behandeling houdt de ziekte onder controle. LEES MEER

Babesia

Babesia
Babesia is meestal goed te behandelen en genezen. LEES MEER

Hartworm

Hartworm
Hartworm is riskant, maar behandeling is mogelijk. LEES MEER

Giardia

Giardia
Erg besmettelijk, maar goed te behandelen. LEES MEER