Een vrouwtje voor een oudje

Ger Meijer is tien jaar dierenartsassistente geweest en heeft een voorliefde voor oudere honden. In tegenstelling tot de meeste mensen, heeft zij tot nu toe altijd (jong)volwassen honden geadopteerd. En ze wil nooit meer anders. Waarom niet?

Adopteer een oudere hond via Skýlos Strays
V.l.n.r.: Pita uit Turkije, Jet uit Nederland, Lulu uit Spanje, Ies uit Nederland, en Fini uit Spanje. Op de achtergrond: Daisy uit Griekenland. Allemaal lucky ones uit het asiel.
Een lege bladzijde?

“We nemen of adopteren een puppy”, hoor ik soms in mijn omgeving. Heel leuk natuurlijk en dat adopteren nog veel beter! Maar toch vraag ik mij soms af, waarom kiezen de meeste mensen voor een pup en geen volwassen hond? Op die vraag krijg ik dan als antwoord: “Een pup is nog een lege bladzijde en die kun je nog volledig naar je hand zetten en alles aanleren”.

Ook een pup heeft al een eigen karakter en willetje.

Maar is dat wel altijd zo makkelijk als dat het lijkt…? Ook een puppy heeft, zo klein als hij of zij is, al wel degelijk een eigen karakter en willetje. Alleen is dat op jonge leeftijd vaak nog niet zo duidelijk zichtbaar, als ze buitelend door de tuin rennen en in het voorbijgaan en passant de planten uit de bak graven! Ook de zindelijkheidstraining vergt wel aardig wat geduld, slaaptekort en tijd!

Negen jaar vastgebonden

In mijn leven heb ik talloze honden geadopteerd uit binnen- en buitenland. Wat zij allen gemeen hadden, was dat het volwassen honden waren. Jongvolwassen, wat ouder en ook een senior van 9 jaar (ze had haar leven tot op dat moment vastgebonden doorgebracht aan een kippenhok in Spanje).

What you see is what you get

Ik heb deze keuzes bewust gemaakt; enerzijds omdat pups toch wel aan de bak komen, maar anderzijds omdat je het karakter en het gedrag van een volwassen hond heel goed in kunt schatten, met het verhaal eromheen en wat observatie. Ook de zindelijkheid van geadopteerde volwassen honden is hier nooit een probleem geweest, zelfs niet van het hondje dat haar leven doorbracht aan het kippenhok.

Voordelen van een ouwetje

Mijn ervaring is dat het adopteren van een volwassen hond ook veel voordelen heeft. Ze zijn wat rustiger als ze eenmaal gewend zijn, maar zeker nog leergierig en zo dankbaar! Onze volgende hond zal dan ook een volwassen hondje uit het buitenland zijn.