Wil je een pup en ben je onervaren? Zorg er dan voor dat je goed voorbereid bent. Zijn jouw verwachtingen reëel, of heb je eigenlijk geen idee wat je in huis haalt? En is er verschil tussen een pup uit het buitenland en een van Hollandse bodem?

Ik wil een pup!

We weten het, het is moeilijk, maar laat je niet verleiden door dat snoezige snuitje. Kleine honden worden groot, soms heel groot. En tijdens dat groeien wordt hun karakter en gedrag gevormd.

Natuurlijk krijgt iedere viervoeter al bepaalde eigenschappen mee van zijn voorouders. En net als broers en zussen heel erg kunnen verschillen, zijn er in hetzelfde nest onbevangen enthousiastelingen én timide kat-uit-de-boom-kijkers te vinden. Hoe een hond uitgroeit, wordt bepaald door deze ingrediënten en wat de omgeving daarmee doet.

Komt wel goed?

Een pup opvoeden

De veelgemaakte fout van kersverse hondenbezitters is de gedachte dat dit met een flinke dosis liefde en goede zorg wel gaat lukken. En voor het opvoeden wordt er een puppycursus gevolgd, dan moet het wel goed komen. Toch? Nou nee.

Van pup naar stabiele volwassen hond vergt tijd, geduld en eindeloos herhalen van oefeningen. Daarbij is het van groot belang dat jij, het baasje, duidelijk en consequent bent en zelfvertrouwen uitstraalt. En dat de rest van je eventuele gezin hier bij helpt. Eén keer dat stukje worst voeren tijdens het avondeten en je hebt twee maanden werk om die kwijlende hond bij de tafel weg te houden.

Weet waar je aan begint!

Waarom wil je een pup? Een hond hoort een verrijking van je leven te zijn, geen maatje of speeltje voor de kinderen en zeker geen cadeautje. Ook is het niet de juiste oplossing wanneer je een bewaker zoekt. Natuurlijk kan een viervoeter helpen bij eenzaamheid, maar dan alleen als je een echt hondenmens bent, want er komt een flink takenpakket en verantwoordelijkheid bij. En vergis je niet, want hoewel veel mensen hun hond menselijke eigenschappen toedichten, een hond is toch echt een hond.

De volgende vraag is hoeveel tijd je kan en wil investeren en doorbrengen met je viervoeter. Een hond is een roedeldier en voor zijn welzijn is het belangrijk dat hij zo min mogelijk alleen is. Hoeveel training er nodig is voordat je een jonge hond een paar uurtjes alleen kan laten is per viervoeter verschillend. Trek voor het opbouwen minimaal een maand uit, want verlatingsangst is zo ontwikkeld en daarna weer heel moeilijk terug te draaien.

Een bepalende factor

Vraag je ook af of een hond past in de komende – pakweg -15 jaar van jouw leven. Wat zijn je toekomstplannen? Heb je al die jaren genoeg tijd en zin om goed voor jouw viervoeter te zorgen? Elke dag op tijd opstaan voor de eerste wandeling en dat nog 2 keer herhalen op dezelfde dag. En de volgende dag is hetzelfde verhaal. Een keertje overslaan zit er niet bij, ook niet wanneer het giet.

Vermomde wolfWandelen met een pup

Heb je een juist beeld van wat een pup is? Houd je nog van die pluizige stuiterbal als hij je dure schoenen omtovert tot rafels, je deurkozijnen bijschaaft uit verveling en zijn ongelukjes kringen vormen op de mooie houten vloer? En die scherpe puppytandjes, worden je kinderen daar blij van? En gaatjes in je mooie broek, die krijg je er gratis bij. Echt, ze zien er niet voor niets zo schattig uit, dat is ontworpen als laatste redmiddel voordat ze achter het behang zouden verdwijnen. Oh ja, en dan volgt ook nog eens de pubertijd. Net als je dacht het ergste achter de rug te hebben.

Goed gevulde portmonnee

Dan komen we bij het kostenplaatje. Dacht je dat de aanschafkosten het wel zo’n beetje waren, dan schrik je je een ongeluk bij de eerste dierenartsrekening. En dat zijn alleen nog maar de kosten van het regulier onderhoud, een echt zieke viervoeter gaat al snel naar de 3 nullen. Ook vachtverzorging, het juiste voer en misschien wel het pension voor de vakanties kunnen er aardig inhakken.

Nu we het over vakanties hebben, heb je daar al over nagedacht? Je wil natuurlijk dat jouw viervoeter het minstens net zo goed heeft als thuis. Dus of hij gaat mee, je zoekt een betrouwbaar iemand voor bij jou thuis, of je moet een plek zien te vinden waar jouw met zorg opgebouwde opvoeding niet om zeep geholpen wordt. En tja, spontane dagjes weg, die zullen niet meer zo spontaan zijn. Tenzij je gaat wandelen natuurlijk ;-).

Ben je nog enthousiast en wordt dit niet veroorzaakt door die roze bril? Dan gaan we naar het volgende onderwerp: de pup waar jij je oog op hebt laten vallen komt uit het buitenland.

Is er verschil dan? Ja. Het begint met de leeftijd waarop je jouw viervoeter in je armen mag sluiten. Een Nederlandse pup krijg je veelal met 8 á 10 weken oud in huis. Een pup uit het buitenland mag op zijn vroegst met 15 weken reizen. Voordat een hond volgens de Europese wetgeving een stap over de grens mag zetten, moet hij namelijk voldoen aan bepaalde inentingen.

Dat betekent dat je geen invloed hebt op een belangrijke inprentings- en socialisatieperiode. Sterker nog: in die tijd kan dit kwetsbare wezentje zijn blootgesteld aan nare ervaringen. Weet je bij een pup uit Nederland vaak hoe zijn eerste weken eruit hebben gezien, bij een pup uit het buitenland is dit bijna altijd onbekend. Wat en hoeveel er in zijn rugzakje aan ervaringen zit, zal je vaak pas later ontdekken.

Ook is het onmogelijk te voorspellen wat voor raseigenschappen je in huis haalt en daarbij ook hoe jouw viervoeter er uiteindelijk uit zal zien. Al is dat natuurlijk bij elk mixje het geval en ontwikkelen zelfs rashonden zich soms anders dan verwacht. En uiteraard kan met de juiste training veel bereikt worden.

Oké, dus een pup in huis nemen is al niet iets wat je onbezonnen moet doen, maar een buitenlandse pup wordt afgeraden? Nee. Absoluut niet! *

De ene Griekse pup huppelt zo zijn reisbench uit en blijkt de makkelijkste vrolijkerd op deze aardbol; de ander heeft veel tijd en geduld nodig en houdt altijd zijn ’dingetjes’. Maar eigenlijk geldt dat voor iedere pup, ook die uit Nederland, ook die van een erkende fokker. Het is alleen belangrijk dat je rekening houdt met verschillende scenario’s en niet vooraf al bepaalde verwachtingen hebt. Het zijn en blijven verrassingspakketjes …

 

* Let op: we laten pups van broodfokkers (uit bijvoorbeeld Oost-Europa en België) hier buiten beschouwing. We hebben het enkel over pups die via betrouwbare stichtingen geadopteerd kunnen worden.