In deze miniserie zetten Odette en Loeske (hondentrainers én ervaringsdeskundigen) alle voors en tegens op een rij van het adopteren van een buitenlandse hond.
In deel 1 vertelden Odette en Loeske wat er gebeurt met een buitenlandse hond wanneer hij uit zijn vertrouwde omgeving wordt weggehaald. Hoe hij de nieuwe omgeving kan ervaren en dat tijd en rust essentieel is in de eerste periode van de adoptie.
Wat speelt er nog meer mee?
Sommige buitenlandse honden passen zich probleemloos aan, aan onze maatschappij. Maar voor veel honden is het een hele uitdaging. Dat kan komen door de angst en stress van de reis en de nieuwe omgeving, maar ook door andere factoren:
1. Ervaringen
-
-
Allemaal nieuwe indrukken Misschien heeft jouw adoptiehond vervelende ervaringen met mensen, honden, verkeer, bepaalde geluiden. Dat kan een hoop angst voor datgene met zich meebrengen.
- Misschien is hij opgegroeid in een hele afgelegen omgeving waar hij geen of weinig mensen, verkeer of andere honden zag. Dan is dit allemaal nieuw voor jouw hond en is onze drukke maatschappij héél overweldigend.
-
-
- Is hij gevonden zonder moeder en nestgenootjes? Dan is dat ook een behoorlijke traumatische ervaring. Hij mist dan een stuk geborgenheid en heeft niet geleerd om binnen de veiligheid van zijn eigen familie sociale vaardigheden te ontwikkelen.
2. Geboren uit een moeder met stress
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een moederhond met stress dit kan doorgeven aan haar ongeboren pups. Deze pups kunnen op latere leeftijd eerder stress en angststoornissen ontwikkelen.
3. Pijn en/of fysiek ongemak
Pijn en/of fysiek ongemak kan zorgen voor veel stress. En veel stress zorgt dat de hond moeilijk met prikkels om kan gaan. Bij adoptiehonden die probleemgedrag laten zien, zijn we snel geneigd te zeggen: dat is logisch, hij heeft waarschijnlijk zoveel meegemaakt. Maar vergeet niet dat ook pijn en/of fysiek ongemak een grote rol kan spelen.
En jouw adoptiehond kan best wel wat opgelopen hebben in zijn leventje als shelterhond of straathond: denk aan fysieke trauma’s door aanrijdingen, gevechten of mishandeling, weinig spierontwikkeling door een tekort aan voeding of beweging, of opgelopen buitenlandse infectieziekten…
4. Ras
De buitenlandse hond is vaak één groot verrassingspakket. Maar in dat verrassingspakket zitten vaak wel eigenschappen van bepaalde rassen die wij mensen erin gefokt hebben.
![](https://skylosstrays.com/wp-content/uploads/2020/05/Griekse-herder-300x244.jpg)
Neem de Oost-Europese Herdershonden en de in Griekenland veel voorkomende Griekse Herder. Dit zijn rassen die zijn gefokt om geheel zelfstandig kuddes te bewaken in de bergen en ze te beschermen tegen indringers zoals wolven en beren.
Bedenk je nu dat deze hond zich bevindt in Nederland, in jouw tuin en de buurvrouw komt vrolijk achterom voor een kop koffie. De hond heeft als taak zijn ‘kudde’ te beschermen: jij, jouw gezin, de katten en het konijn. Die buurvrouw is die ene ‘wolf’ die de kudde binnendringt. De rest kun je waarschijnlijk zelf wel invullen …
5. Begeleiding en opvoeding
Wanneer er meteen teveel verwacht wordt van een adoptiehond, gaat het vaak mis. Je net geadopteerde hond stroomt over van stress en moet nu ook meteen mee naar de hondenschool. Alles was al nieuw en nu moet hij in een weer nieuwe omgeving met nog meer mensen en honden kennismaken en aan een riem leren lopen. Hij moet van alles leren, alle ervaringen worden hem echt teveel.
Jouw hond heeft veiligheid, rust, regelmaat en steun nodig. Correcties, commando’s, dwang; laat het allemaal achterwege. Het gaat je hond niet helpen om vertrouwen te krijgen in zijn nieuwe leven. Het zorgt alleen maar voor meer stress.
Alles kan een rol spelen
Vaak weet je de geschiedenis niet van jouw adoptiehond, of slechts een klein deel. Maar nu weet je wel dat al deze factoren, dus ook de onbekende, een rol kunnen spelen.
Nu je meer weet over alle factoren waarmee je rekening moet houden bij het gewenningsproces van een buitenlandse hond in Nederland, rest nu nog de vraag of je iedere viervoeter gelukkiger maakt met adoptie. Of hij, ondanks eerder opgedane ervaringen, door adoptie gered kan worden.
Het antwoord vind je in deel 3 van deze miniserie.
In deze serie
![](https://skylosstrays.com/wp-content/uploads/2020/05/Loeske-VolgJeHond-300x244.jpg)
![](https://skylosstrays.com/wp-content/uploads/2020/05/Odette-KynoPlus-300x244.jpg)
Over Loeske en Odette
Loeske IJzerman helpt honden en hun baasjes d.m.v. hersenwerk, speuren en gedragstherapie. Hondengedragsdeskundige Odette Mejier heeft haar praktijk gespecialiseerd in hondenmassage. Als ervaren ‘adoptiemoeders’ van viervoeters met een rugzakje, hebben ze hun krachten gebundeld in hun project
‘Adoptiehond – Je hond beter begrijpen en begeleiden’.