Een buitenlandse hond adopteren (1): nieuwe indrukken

Van (Grieks) shelter naar een Nederlands thuis:  adoptie is een achtbaan vol nieuwe indrukken voor je buitenlandse hond. Hondengedragsdeskundigen Odette en Loeske leggen uit hoe hij zijn nieuwe omgeving kan ervaren en waar je tegenaan kan lopen met de viervoeter die jij gelukkig wilt maken. Want is dat wel altijd mogelijk?

In deze miniserie zetten Odette en Loeske (hondentrainers én ervaringsdeskundigen) alle voors en tegens op een rij van het adopteren van een buitenlandse hond
Een hond redden

Wij vinden hem altijd mooi, de quote: ‘Je kunt niet alle honden van de wereld redden, maar wel de wereld van 1 hond’. Wie hem ooit bedacht heeft weten we niet, maar we staan er vierkant achter.

Toch verstaan we allemaal iets anders onder: ‘de wereld redden van 1 hond’. Want is elke hond die naar Nederland wordt gehaald hiermee wel gered? 

Wij, als ‘adoptiemoeders’ van viervoeters uit alle windstreken, weten dat adoptie van een buitenlandse hond een geweldige ervaring is. Dat je hem echt een heel mooi leven kunt bieden en er ook heel veel voor terug krijgt. Maar er komt (soms) nogal wat bij kijken. Want wat kun je verwachten en welke nieuwe ervaringen kun je verwachten als je een hond uit het buitenland adopteert?

Ervaringen met adoptie buitenlandse hond
De vertrouwde omgeving in Griekenland
Weg uit de vertrouwde omgeving

Allereerst is het goed te beseffen dat, ook al zijn de omstandigheden slecht waar de hond in leefde, het wel zijn vertrouwde omgeving was. Die omgeving kende hij. Hij wist welke andere dieren en mensen er leefden, waar hij zijn eten kon vinden, voor wie hij moest oppassen en wie hij kon vertrouwen. De geuren en geluiden waren bekend voor hem. 

Wanneer een hond naar Nederland komt, is hij weg van alles wat hij kende. In een kennel gaat hij op transport, hij heeft geen idee wat er met hem gebeurt. Zijn eerste reactie zal zijn: ik moet hier weg, vluchten!! 

De geuren, de geluiden, het is allemaal nieuw.

Eenmaal aangekomen in Nederland heeft hij geen idee wie die mensen zijn die daar op hem staan te wachten en hem meenemen. Kan hij ze vertrouwen? De geuren, de geluiden, het is allemaal nieuw. En vaak gebeurt er veel meer, dan hij gewend is van de plek waar hij vandaan komt. Met de adoptie komen er héél veel nieuwe ervaringen op hem af. 

Eenmaal “thuis” heeft hij geen idee waar hij is. Opgesloten in een huis met mensen en soms ook andere dieren die hij niet kent. Verward en vermoeid van de indrukwekkende reis. En ook een rit vanuit een gastgezin naar jou als adoptant betekent een indrukwekkende reis en weg uit de vertrouwde omgeving.

Ervaringen met adoptie buitenlandse hond
Weggekropen in een hoekje
Ervaringen met adoptie buitenlandse hond
Steeds een klein stapje vooruit
Ervaringen met adoptie buitenlandse hond
Veel rust op een veilige plek
Tijd en rust

Je nieuwe adoptiehond heeft héél veel tijd en rust nodig om bij te komen van deze indrukwekkende reis én om vertrouwen te krijgen in zijn nieuwe omgeving. En met tijd bedoelen we maanden, een half jaar, een jaar, soms wel jaren. Dat verschilt heel erg per hond. 

De hond verkeert die eerste dagen meestal nog in een soort ‘shock’

De eerste dagen lijkt je hond misschien een heel makkelijk dier, dat met alles en iedereen prima kan opschieten. Maar hij verkeert die eerste dagen meestal nog in een soort ‘shock’. Daar gaan we vaak de fout in, want het lijkt prima te gaan. Dus gaan we lekker wandelen en andere mensen en honden ontmoeten, leuk! 

Maar tijd en rust betekent: zijn wereldje klein houden. Eerst wennen aan de mensen en dieren waar de hond mee samenleeft en wennen aan zijn directe nieuwe omgeving. Daarnaast moet je hond héél veel slapen!

Het overgelopen emmertje

Je buitenlandse hond heeft heel veel stress opgebouwd door alle veranderingen. Blijf je hem overspoelen met nieuwe indrukken en ervaringen, dan blijft die stress opbouwen. Hoe dit precies werkt, kun je zien in het volgende filmpje:

Wat speelt er allemaal nog meer mee? Welke ervaringen kunnen jouw buitenlandse hond gevormd hebben tot wie hij is? En wordt iedere hond uit het buitenland nou wel of niet gelukkig door adoptie? Je leest het in deel 2 en 3 van deze miniserie.
Loeske – volgjehond.nl
Odette – kynoplus.nl

Over Loeske en Odette

Loeske IJzerman helpt honden en hun baasjes d.m.v. hersenwerk, speuren en gedragstherapie. Hondengedragsdeskundige Odette Mejier heeft haar praktijk gespecialiseerd in hondenmassage. Als ervaren ‘adoptiemoeders’ van viervoeters met een rugzakje, hebben ze hun krachten gebundeld in hun project
‘Adoptiehond – Je hond beter begrijpen en begeleiden’.