Dit is het verhaal van vier pups die in schokkende staat werden gevonden op een Griekse vuilnisbelt.

Eén met het vuil

Het is 19 juni 2019 als de wereld voor ‘onze’ Griekse rescuer Despina even stilstaat. Op de vuilnisbelt van Markopoulo, tussen afgedankte spullen en etensresten, ligt een levensloze pup. Het is puur geluk dat ze hem ziet, want door de ellendige staat waarin hij verkeert is hij één geworden met het vuil. In plaats van vacht, zijn de haren op één hand te tellen en zijn huid zit vol met korsten. De kleine pup is uitgedroogd, koortsig en uitgehongerd, maar blijkt niet dood.

Kalo

Stil als steen, zijn huid als gesteente; de kleine jongen krijgt de naam Stone. Daarna wordt dit Sven en nog veel later, als hij zijn thuis voor altijd vindt, krijgt hij de naam Kalo (braaf/goed in het Grieks). In dit verhaal heet hij Kalo: de naam die hij kreeg toen hij het ultieme geluk vond.

Hulp van buitenaf

Met grote spoed wordt Kalo naar een kliniek gebracht, waar hij met zorg wordt omringd. Via Facebook vraagt Despina om hulp voor het bekostigen van deze zorg. De beelden van het levenloze, schruftige pupje roepen afschuw op en gelukkig zijn volgers bereid mee te betalen.

Topje van de ijsberg

Kalo is in goede handen. Despina weet dat ze op dit moment niets meer kan doen dan hopen dat het goed komt en gaat naar haar shelter. Daar wachten nog zoveel andere viervoeters die haar nodig hebben. Ondertussen knaagt het, ze weet dat ze terug moet naar de vuilstortplaats. Als er één pup is, dan zijn er vast meer. Want deze onheilsplek ten zuiden van Athene, is niet alleen een plek die hongerige zwerfhonden aantrekt, maar ook een beruchte dumpplaats voor nestjes pups.

Nog een pup

De volgende dagen keert ze terug. Het gebied is groot en de hopen afval moeilijk begaanbaar, een ideale verstopplaats voor bange viervoeters. Haar voorgevoel blijkt juist: twee dagen later vindt ze nog een pup. Er zit iets meer leven in, maar ook dit kleine meisje is er ellendig aan toe en wordt naar de kliniek gebracht. Ze wordt Petra genoemd; het Griekse woord voor ‘steen’.

Op het nippertje

De dagen daarna worden er nog twee pups ontdekt, daarmee komt de teller op vier. Vier pups van nog geen drie maanden oud, die gezien hun erbarmelijke toestand al wat langer proberen te overleven in een omgeving vol vervuiling en parasieten. Hun huid is helemaal aangetast en het is nog maar afwachten wat er vanbinnen kapot is. De dierenarts zegt later tegen Despina: “Je vond ze 1 dag voor hun dood”.

Little Dawn en Lilla

Little Dawn (de kleine dageraad – naar het moment dat ze gevonden werd) en Lilla zijn de namen van de laatste twee schimmen van hondjes die Despina vindt. Dawn is de gelukkige van het stel: zij vindt uiteindelijk een liefdevol thuis in Nederland. Daar krijgt ze de naam Sky. Zo wordt ze hier genoemd, omdat dat moment haar geluk compleet maakte. Lilla is nog steeds Lilla en haar tegenspoed is nog niet voorbij …

Vechten voor herstel

De vier jonge hondjes blijven in de kliniek. Al zien Griekse dierenartsen veel schrijnende gevallen, de toestand van deze hulpeloze zwakke wezentjes gaat hen aan het hart. Samen vechten ze voor hun herstel en tegen alle bange verwachtingen in, knappen de pups stukje bij beetje op.

Tegenslag

Maar dan krijgt Petra een terugslag en verzwakt rap. Ze gaat opnieuw aan het infuus en krijgt een bloedtransfusie. Het mag helaas niet baten, het kleine meisje bezwijkt …

Het spijt mij zo kleine engel, dat het mij niet gelukt is het einde van jouw levensverhaal te herschrijven. Je bent weggegaan zonder dat ik de kans had om je nog toe te fluisteren dat ik van je houd. Tot we elkaar zullen weerzien, rust zacht …’
Despina, rescuer

Overlevers

Na bijna een maand aansterken in de kliniek huppelen er drie blije pups in Despina haar shelter. Het is bijna niet te geloven hoeveel ze al zijn opgeknapt. Al is Lilla’s huppeltje iets wat Despina later zorgen zal baren, voor nu is de blijdschap enorm. Ze groeien als kool en ontwikkelen alle drie zo hun eigen persoonlijkheid en, zoals een Griekse verrassingsmix betaamt, zijn ze ook uiterlijk verschillend.

Kalo is de grappenmaker, de clown. Zijn enorme poten beloven een forse jongen, maar wel één met een geweldige persoonlijkheid. Hij is dol op aandacht en vindt kinderen het einde. Sky wordt een prachtige grote beer. Niet alleen haar vacht is een mooie mengelmoes van kleuren, haar helderblauwe ogen maken haar een ware beauty. Ze is lief en gevoelig. Ook haar zus Lilla heeft dit zachtaardige karakter en heeft een prachtige, bruinzwart gestroomde jas.

Opgroeien in de shelter

Hun grootte lijkt hun struikelblok, want adoptanten staan niet in de rij. Dus groeien de hondjes op in Despina’s shelter. Het is hun thuis, niet ideaal, maar velen malen beter dan de vuilnisbelt waar ze geen dag langer hadden geleefd. Het is een ruime shelter, waar ze alle drie een eigen kennel delen met hun hondenvriendjes. Met ruim 100 honden en dagelijkse hulpvragen voor zwerfhonden, hebben Despina en haar man niet meer tijd dan het bieden van de dagelijkse verzorging.

Oogaandoening

Er ligt meer pech op de loer: ze blijken entropion te hebben. Een aandoening aan de ogen waardoor de oogleden naar binnen krullen. Doordat de wimpers pijnlijk over de oogbol strijken, kunnen hun ogen beschadigd raken. Het kan aangeboren zijn, of veroorzaakt door hun eerdere huidaandoening. Gelukkig wordt dit met een operatie opgelost.

Geluksvogel

En dan begin 2020, is er een adoptant voor Sky. Met tien maanden oud mag ze naar Nederland reizen waar een liefdevol thuis op haar wacht. Voor Despina, die het lelijke eendje zag veranderen in een prachtige zwaan, is dit een droom die uitkomt.

Ook Kalo vindt een thuis!

Het geluk stopt hier niet, want niet lang daarna is er ook belangstelling voor Kalo. De grote grappenmaker viert zijn eerste verjaardag in een geweldig thuis in Nederland waar hij dikke maatjes wordt met de kinderen en… de kat.

En Lilla?

Alleen Lilla blijft een zorgenkindje. Haar rare huppeltje blijkt een naar staartje te hebben … Op het moment van schrijven is net ontdekt wat er aan de hand is en dat Lilla al lange tijd veel pijn lijdt. Om dit op te lossen is een kostbare operatie nodig, wat Despina niet kan opbrengen. We hopen zo dat het tij voor Lilla keert zodat ze een pijnvrij leven tegemoet gaat, en dat ook zij een thuis voor altijd vindt.