Dag lieve, dappere Olivia

Verbijstering, woede, verdriet. Jouw dood, zo plotseling, wreed en onnodig, raakt ons allemaal. En vooral jouw rescuer en beschermengel Vicky, die zo haar best deed om je veiligheid te bieden. Toch werd jij vergiftigd. Misschien was het ‘gewoon’ een vergiftigd stuk vlees, wat over de schutting werd gegooid en jij nietsvermoedend gegeten hebt. Of een dierenhater heeft een andere manier gebruikt, waardoor jij het zoveelste slachtoffer op de lijst werd.

Olivia is een zwerfhond uit griekenland die vergiftigd is 1a
De lieve, vriendelijke Olivia die ieders hart beroerde
Olivia … * onbekend – † 10/09/2020

Lieve Olivia, het spijt ons ontzettend. Je stond ter adoptie bij onze stichting, maar we hebben niet op tijd iemand voor je gevonden. Een adoptant die jou een leven zou hebben gegeven dat we je zo hadden gegund. Veilig en geliefd, hier in Nederland.

Er zijn helaas veel Grieken die zich schuldig maken aan duivelse praktijken. Doodgewone mensen, die zwerfhonden beschouwen als ongedierte en een last. Verdrinking, ophanging, in een ravijn gooien; vergiftiging is slechts één van de methodes om zwerfdieren effectief het levenslicht te ontnemen. Maar Olivia liep niet op straat, zij zat veilig bij een gastgezin. Wachtend op een liefdevol thuis in Nederland.

De harde waarheid: al zit een hond in Griekenland op de veiligste plek die je maar kan bedenken, er loert altijd gevaar.

Twee van Olivia’s pups zijn geadopteerd – drie wachten nog steeds. En ook voor Olivia zelf werd een huisje gezocht. Ze was klein en dapper en laat haar verzorgers achter met de herinnering van het zachtaardigste hondje dat ze ooit hebben ontmoet. Ze was rustig, bescheiden en ontzettend lief. Een viervoeter, die ieders hart beroerde. Olivia was geliefd op haar tijdelijke plekje, waar ze al acht maanden wachtte op iemand die haar een echt thuis zou geven.

Tot die ene nacht van 9 op 10 september, toen het noodlot toesloeg. Uit het niets begon Olivia te trillen. In korte tijd kon ze niet meer lopen en zakte ze door haar poten. Voor Vicky, haar doorgewinterde rescuer, waren de symptomen duidelijk: ze was vergiftigd. De dierenarts, die met spoed was opgezocht, bevestigde dit. De cocktail met tegengif mocht niet baten. Vroeg in de ochtend, liet Olivia haar rescuer en verzorgers in tranen en verbijstering achter.

Olivia, dartel vrij en gelukkig rond, daar in de hondenhemel. Je blijft altijd in ons hart.

De dood van Olivia is slechts een voorbeeld van het lot dat veel honden in Griekenland ten deel valt. Voor rescuers, zoals Vicky, is het dagelijkse kost. Toch raakt het haar diep, elke keer weer. Dan haalt ze diep adem, schraapt al haar moed bij elkaar en stopt deze ervaring bij de andere.

Hieruit haalt ze de kracht en motivatie om door te gaan. Door te gaan met doen wat zij kan, om zoveel mogelijk dieren te redden van een uitzichtloos en wreed bestaan. Wij proberen haar, en andere rescuers waar we mee samenwerken, te ondersteunen waar mogelijk.

Wil je nog meer weten over het lot van zwerfhonden in Griekenland? Er zijn diverse Facebookpagina’s en YouTubekanalen die hierover posten. Bijvoorbeeld de Atheense rescuer Valia van The Orphan Pet. Zij neemt je al vloggend en bloggend mee haar wereld in. Ook over het dagelijkse gevaar waar zwerfdieren in verkeren, zoals vergiftiging.