Als stichting is het een van onze doelen om Griekse honden een kans op een goed leven te geven door hier in Nederland een warme mand voor hun te vinden. Helaas hebben we door omstandigheden een moeilijk besluit moeten nemen, je leest er meer over in deze blog.

VOORWOORD
Door corona was in 2020 en 2021 de vraag naar honden enorm en ook als stichting zagen we een toename in het aantal adopties. Toch waren we ook bang voor de mogelijke gevolgen. Pups die door al het thuiswerken niet leerden alleen te zijn. Hondenscholen die dichtbleven en niet konden helpen met opvoeden en socialiseren. Alle honden die impulsief en ondoordacht werden aangeschaft. En zo waren er meer zorgen.
Dit jaar zien we helaas dat onze vrees terecht was. Veel honden die intertijd zijn gekocht staan nu op Marktplaats of worden afgestaan aan een asiel. En ondanks onze strenge adoptieprocedure, krijgen ook wij plotseling te maken met relatief veel honden die om wat voor reden dan ook terugkomen van adoptie.
Daarom hebben we een tijdelijk, maar verregaand besluit moeten nemen. In de onderstaande brief van het bestuur lees je meer.
Hallo allemaal,

Sinds een aantal maanden worden stichtingen en asielen in Nederland bedolven onder verzoeken tot herplaatsing van honden. Mensen willen van hun honden af om uiteenlopende redenen, zoals probleemgedrag, gebrek aan tijd, verandering van woon- en werksituatie etc. Op social media, websites en in de kranten staan talloze voorbeelden en verhalen van allerlei huisdieren die niet langer gewenst zijn en teruggebracht worden naar de stichting of aan asielen worden afgestaan. Asielen werken inmiddels met wachtlijsten, een situatie die zich de afgelopen jaren niet eerder heeft voorgedaan.

Ook honden uit het buitenland komen terug van adoptie. Het enorme gebrek aan gastgezinnen die deze honden moeten opvangen speelt vele stichtingen parten, waaronder Skýlos Strays. De situatie is momenteel ronduit schrijnend en de dieren zijn de dupe.

Ethisch onverantwoord

Wij vinden het vanuit onze stichting dan ook niet langer ethisch verantwoord om nog honden vanuit Griekenland naar Nederland te laten komen voor adoptie. Niet zolang zoveel honden om wat voor reden herplaatst moeten worden. En niet zolang hier honden op straat dreigen komen omdat asielen geen honden meer kunnen aannemen vanwege ruimtegebrek.

Wij willen niet bijdragen aan het probleem, maar de oplossing

Om nu nog honden vanuit Griekenland naar Nederland te laten komen voor adoptie terwijl hier al zo ontzettend veel honden wachten op een nieuwe kans, is ons inziens niet bijdragen aan een oplossing, maar bijdragen aan het probleem. Dat is niet waar wij als stichting ons bestaansrecht aan ontlenen en hier kunnen wij op dit moment dan ook niet achter staan.

Besluit

Daarom hebben we na heel veel beraad besloten om voorlopig géén honden meer vanuit Griekenland naar Nederland te laten komen voor adoptie. Dit is een tijdelijke, maar zeer ingrijpende en verdrietige beslissing. Eentje waarvan we nooit konden vermoeden dat we die ooit zouden moeten nemen. En vanwege de huidige problematiek is op dit moment nog onbekend wanneer we dit besluit weer terug kunnen draaien.

Een wrange situatie

Voor onze rescuers is dit ook zeer ingrijpend, want in Griekenland hebben honden amper tot geen kans op een goed leven. En door ons besluit wordt die kans op een warme mand hier in Nederland nog kleiner. Dit is extra wrang, want bij de rescuers ter plekke staat het water nog verder aan de lippen dan bij de stichtingen hier in Nederland. De aanwas van zwerfhonden gaat daar immers onverminderd door.

En nu?

Wij willen onze rescuers daarom in deze moeilijke tijden zo goed mogelijk financieel blijven ondersteunen d.m.v. donaties voor voedsel, medische zorg en uiteraard het belangrijkste: neutralisatieprojecten. Daarom richten we ons de komende periode op het verwerven van donaties, zodat we i.p.v. adopties, toch een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het verminderen van het zwerfdierenprobleem.

Huidige herplaatsers

De honden op onze website zullen voorlopig beperkt worden tot de herplaatsers die al in Nederland zijn en honden die hier al in een gastgezin verblijven. We focussen ons op de (tweede) kans die deze honden verdienen door voor hun een goed nieuw thuis te vinden.

LET OP: wij richten ons alleen op onze eigen honden. We bemiddelen dus niet willekeurig honden die door hun baasjes zijn afgestaan aan een asiel of bijvoorbeeld via een andere stichting naar Nederland zijn gehaald en nu terugkomen van adoptie.

We zoeken gastgezinnen!

Naast het vinden van een (nieuwe) mand voor onze honden die op dit moment al in Nederland zitten, gebruiken we de komende periode om actief gastgezinnen aan te trekken. Zo hebben we in de toekomst een solide vangnet met ervaren gastgezinnen die honden de socialisatie en begeleiding kunnen geven die ze nodig hebben.

Met vriendelijke groet,
Thea en Mirjam

Al deze Griekse viervoeters zoeken nog een thuis en zijn in Nederland te bewonderen.

Word gastgezin!

Zoals gezegd zijn we dringend op zoek naar gastgezinnen. Klik op de onderstaande button om meer te lezen over wat het inhoudt. Samen met jou helpen we zwerfhonden nog beter een liefdevol thuis te vinden! 

Of doneer en help mee!

We zijn blij dat we onze rescuers financieel kunnen steunen en hun op die manier toch kunnen bijstaan. Deel jij onze missie en wil je helpen? Doneer! Jouw geld wordt gebruikt voor (en niet beperkt tot) bijvoorbeeld neutralisaties, voer, goede opvang en/of medische kosten, dus elke euro gaat direct of indirect naar de honden.

Je donatie bedraagt € -


Vanwege technische beperkingen krijg je geen bedankscherm te zien, daarom nu alvast heel erg bedankt voor jouw donatie!

of…

Maak een zelf te kiezen bedrag over naar NL08ABNA0848107500 t.n.v. Skýlos Strays. Dank je wel!

En door onze ANBI status, is een donatie in veel gevallen ook nog eens aftrekbaar!