Babesia

Naam: Babesia of Babesiose
Oorzaak: parasiet in het bloed
Besmetting: bruine hondenteek
Incubatietijd: 1-3 weken (acuut), tot maanden (chronisch)
Symptomen: o.a. koorts, braken en roodgekleurde urine
Behandeling: injecties Imidocarb, infuus en/of bloedtransfusie
Prognose: volledige genezing is mogelijk bij acute Babesia

Babesia bij de hond

Babesia – volledige benaming Babesiose – is een ziekte die voorkomt bij honden uit het Middellandse Zeegebied. Het wordt veroorzaakt door de parasiet Babesia Canis. Deze parasiet wordt overgedragen door de bruine hondenteek die in Zuid-, Midden- en Oost-Europa voorkomt. Babesia wordt daarom ook wel een tekenziekte genoemd. Een teek is drager nadat deze bloed heeft opgezogen bij een besmette hond. Als dezelfde teek vervolgens op een niet-besmette hond terecht komt, kan deze geïnfecteerd raken. De parasiet leeft in de rode bloedcellen van de hond en vermeerdert zich daar.

Naam: Babesia of Babesiose
Oorzaak: parasiet in het bloed
Besmetting: bruine hondenteek
Incubatietijd: 1-3 weken (acuut), tot maanden (chronisch)
Symptomen: o.a. koorts, braken en roodgekleurde urine
Behandeling: injecties Imidocarb, infuus en/of bloedtransfusie
Prognose: volledige genezing is mogelijk bij acute Babesia

Acute en chronische Babesia

Krijgt de hond na besmetting Babesia, dan zijn er twee vormen mogelijk: acuut en chronisch. In het geval van acute Babesia duurt het vanaf het moment van besmetting 10 tot 20 dagen voordat de eerste symptomen zichtbaar worden. De hond kan gaan braken, een slechte eetlust laten zien en roodbruine verkleurde urine hebben. De chronische variant openbaart zich pas maanden na besmetting. Tekenen hiervan zijn spier- en gewrichtsontstekingen en koorts die steeds weer terugkeert.

Honden kunnen ook drager zijn van de babesiaparasiet zonder ooit ziek te worden. Doordat zij zijn geboren in streken waar de ziekte veelvoudig voorkomt, hebben zij door generaties heen een soort immuniteit opgebouwd. Toch kan de ziekte zich ook bij deze dieren ooit openbaren.

Symptomen acute Babesia
 1. Jeuk en geïrriteerde huid op de plaats van de tekenbeet
 2. Koorts
 3. Slechte eetlust
 4. Braken
 5. Bleke, soms gele slijmvliezen
 6. Rood verkleurde urine
 7. Bloedarmoede
 8. Verhoogde hartslag
Symptomen chronische Babesia
 1. Matige sloomheid
 2. Terugkerende koorts
 3. Bloedarmoede
 4. Spierontstekingen
 5. Gewrichtsontstekingen
Diagnose

Om de ziekte vast te kunnen stellen, wordt er een bloedonderzoek gedaan. Als de parasiet onder een microscoop ontdekt wordt, heeft de hond Babesia. Worden er alleen antilichamen in het bloed gevonden? Dan is het duidelijk dat het dier in aanraking is geweest met Babesia. Of de symptomen echt door de parasiet veroorzaakt worden, is niet zeker.

Het duurt enkele weken na infectie voordat er antistoffen in het bloed zitten. Een negatieve testuitslag hoeft dus niet te betekenen dat de hond niet besmet is met Babesia. Om zeker te zijn, moet de test na enige tijd herhaald worden. In de tussentijd kan ervoor worden gekozen alvast een behandeling op te starten.

Let wel op! De symptomen van Babesia en de andere tekenziekte Ehrlichia hebben veel overeenkomsten. Een hond uit het buitenland die de bijbehorende ziekteverschijnselen heeft, wordt daarom vaak op beide ziektes onderzocht. Ook Leishmania wordt hier meestal in meegenomen.

Behandeling van Babesia

In principe is de ziekte goed behandelbaar. De parasiet kan worden gedood met een – helaas zeer pijnlijke – onderhuidse injectie. Deze wordt na twee weken herhaald. Erg zieke honden worden opgenomen voor een infuus en/of een bloedtransfusie.

Prognose na behandeling

Vaak genezen honden van Babesia. Na herstel van de acute variant, kunnen er chronische verschijnselen achterblijven. Wanneer de hond een periode van verminderde weerstand heeft, kan de ziekte weer opspelen en vage klachten veroorzaken.

Overdraagbaarheid van Babesia

De parasiet wordt voornamelijk overgedragen door de bruine hondenteek. Het leefgebied van deze teek is (op dit moment) in het zuiden, midden en oosten van Europa. In een zeldzaam geval wordt de ziekte overgedragen van moeder op pup in de baarmoeder, via direct bloedcontact of krijgt een hond Babesia door een bloedtransfusie.

Goed om te weten

Deze tekst is geschreven op basis van informatie die ons bekend is. De Middellandse Zeeziektes – zoals Babesia – zijn complex en de ontwikkelingen van de ziekte, behandeling en kennis gaan door.

Andere ziektes

Babesia is één van de vier meest voorkomende Middellandse Zeeziektes die een Griekse hond op kan lopen. De andere drie ziektes zijn: Leishmania, Ehrlichia en Hartworm. Veel van onze honden komen uit shelters, daarom staat Giardia ook in het rijtje.

Leishmania

Leishmania

Het is chronisch, maar de hond kan symptoomvrij worden met medicatie. LEES MEER

Ehrlichia

Ehrlichia

Met medicatie kan de hond symptoomvrij worden of volledig genezen. LEES MEER

Hartworm

Hartworm

Hartworm is te genezen met de juiste behandeling. LEES MEER

Giardia

Giardia

Deze ziekte is erg besmettelijk, maar is goed te behandelen met medicatie. LEES MEER

Leishmania

Leishmania
Gerichte behandeling houdt de ziekte onder controle. LEES MEER

Ehrlichia

Ehrlichia
De hond kan symptoomvrij worden of genezen. LEES MEER

Hartworm

Hartworm
Hartworm is riskant, maar behandeling is mogelijk. LEES MEER

Giardia

Giardia
Erg besmettelijk, maar goed te behandelen. LEES MEER