Je wilt een hond via onze stichting adopteren. Hoe gaat het in zijn werk en wat kan je verwachten?
Je wilt een hond via onze stichting adopteren. Hoe gaat het in zijn werk en wat kan je verwachten?Griekse zwerfhonden hebben het niet makkelijk. Ze worden mishandeld, opgejaagd en aan hun lot overgelaten. Alleen een handvol lokale dierenvrienden bekommert zich om hun welzijn. Sommige honden worden als pup van de straat gehaald, anderen komen pas op latere leeftijd in particuliere opvang terecht. Al deze dieren verdienen een warm thuis met een zachte mand, genoeg te eten en vooral veel liefde.
Je vult geheel vrijblijvend een adoptieformulier in. Daarna neemt de bemiddelaar van deze hond contact met je op om een screeningsprocedure op te starten. Tijdens deze procedure zullen meerdere telefoongesprekken plaatsvinden. Is er een match? Dan volgt er een huisbezoek en als dit goedgekeurd is, wordt de hond voor jou gereserveerd.
Jouw gereserveerde viervoeter komt op de wachtlijst voor een vlucht of wegtransport naar Nederland. Afhankelijk van de manier van reizen, haal je de hond op van een vliegveld, of bij het afgesproken verzamelpunt. Soms gaat de hond eerst naar een gastgezin.
Directe adoptie
In dit geval haal je de hond bij aankomst in Nederland direct op bij de luchthaven, of het verzamelpunt. Zodra de transportgegevens bekend zijn, neemt de bemiddelaar contact op om alles met je door te nemen. Zo kan je goed voorbereid jouw nieuwe huisgenoot in ontvangst nemen.
Adoptie via een gastgezin
In uitzonderlijke gevallen kan ervoor gekozen worden om de hond eerst te laten acclimatiseren in een gastgezin. Dit is afhankelijk van de hond, jouw ervaring en de situatie. De uiteindelijke beslissing ligt bij de stichting. Gaat de hond daadwerkelijk eerst naar een gastgezin, dan gebruikt deze de opvangperiode om te kijken of de beschrijving van de Griekse foster nog bij de hond past. Kan hij echt met katten? En hoe reageert hij op kinderen? Misschien worden er nog trauma’s ontdekt die nog niet bekend waren. Na een paar dagen wordt contact gelegd tussen jou en het gastgezin.
Wanneer de hond eerst in een gastgezin is opgevangen, maak je voor jou en jouw hele gezin een afspraak voor een kennismaking. Hierbij zijn eventuele reeds aanwezige honden in jouw gezin van harte welkom; de klik tussen hun is ook erg belangrijk!
Het gastgezin zal je alles vertellen en je vragen beantwoorden, en je gaat een stukje wandelen met de hond. Is er een klik? Na een paar dagen bedenktijd volgt dan de officiële adoptie.
Om de adoptie officieel te maken wordt een adoptiecontract ondertekend en voldoe je de adoptiebijdrage. Bij een directe adoptie gebeurt dit voor aankomst in Nederland.
Onze nazorg is maatwerk. Geen enkele hond, adoptant en situatie is hetzelfde. Na de adoptie zal de bemiddelaar in ieder geval nog twee weken jouw contactpersoon zijn waarmee je al het lief en leed zal delen. Zijn er wat opstartproblemen? Dan verlengen we deze periode.
Het is van groot belang dat je van tevoren goed beseft dat de gewenningsperiode van een hond niet vanzelf gaat. Iedereen in huis zal geduld en discipline moeten hebben. Ook de eventueel aanwezige viervoeters spelen hierbij een rol. Soms gaat het meteen goed samen, vaak is er begeleiding en vooral tijd nodig.
Nadat de bemiddelaar de intensieve nazorgperiode heeft afgesloten, neemt onze reguliere nazorg het over. Ook nu krijg je een vast contactpersoon die al naar gelang hoe het gaat, de frequentie van de contactmomenten zal terugschroeven totdat nazorg niet meer nodig is.
Uit ervaring weten wij dat kleine problemen die niet aangepakt worden, kunnen opbouwen en escaleren. Om dit te voorkomen, passen wij de duur en aard van de nazorg aan per adoptie. Ook hierna staan we nog voor je klaar!
Vanaf het allereerste contactmoment tot een geslaagde adoptie, blijven we jouw aanspreekpunt. Happy Landings; dat is waar we dit allemaal voor doen!